Lze mít uzavřeno více pracovních dohod

štítek Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

V letních měsících je možné pracovat i pro více zaměstnavatelů současně. Počet uzavřených dohod o provedení práce během roku není limitován. Pro každého zaměstnavatele je však možné pracovat maximálně 300 hodin za kalendářní rok.

I práce na dohodu o provedení práce na jeden měsíc musí být sjednána písemně. Pracovat na dohodu o provedení práce je možné během léta i pro více zaměstnavatelů. V případě práce pro dva zaměstnavatele současně na dohodu o provedení práce lze uplatnit daňovou slevu na poplatníka v částce 2 070 Kč a případně další daňové slevy (např. na studenta v částce 335 Kč) pouze u jednoho zaměstnavatele.

Související

Praktický příklad

Studentka vysoké školy Monika bude v červenci i srpnu pracovat současně pro dva zaměstnavatele na dohodu o provedení práce. U zaměstnavatele A bude mít vyšší hrubou měsíční odměnu, proto podepíše prohlášení k dani a uplatní daňovou slevu na poplatníka a na studenta při výpočtu čisté měsíční odměny právě u tohoto zaměstnavatele. U zaměstnavatele B, kde bude mít nižší hrubou měsíční odměnu, již daňové slevy uplatnit nemůže.

Praktický příklad

Student vysoké školy Filip bude v červenci 2019 pracovat pro zaměstnavatele A a v srpnu pro zaměstnavatele B. U obou zaměstnavatelů bude moci podepsat prohlášení k dani a uplatnit daňovou slevu na poplatníka a daňovou slevu na studenta. Všechny daňové slevy je možné uplatnit pouze jednou, ale v jednotlivých měsících je možné je uplatňovat u různých zaměstnavatelů.

Pro některé zaměstnavatele je letní brigáda příležitostí, jak přilákat do firmy nové talentované zaměstnance. Studenti, kteří se během letní brigády osvědčí, mají často možnost si dále přivydělávat i během školního roku, a to již např. na zkrácený úvazek v časovém rozsahu, aby bylo možné zvládnout studium a práci.

Petr Gola

Další články k tématu Letní brigády

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí