Proč už nelze dnes tak lehce vytunelovat podílový fond?

štítek Investice čtení na 3 minuty

foto: Dům financí

I v dnešní době se spoustě lidí zvedají vlasy na hlavě, když slyší slovo INVESTOVÁNÍ. Velký vliv na to měla porevoluční doba a podvodné družstevní záložny, které slibovaly obrovské zhodnocení peněz za krátkou dobu (50% ročně). V dnešní době již spolehlivě funguje regulace takovýchto institucí, která má za úkol vrátit těmto institucím dobrou pověst, jako je například zákonné pojištění vkladů. Dnešní článek je ovšem zaměřen na podílové fondy.

Na úvod je třeba připomenout, co to vůbec podílový fond je. Fond vzniká tak, že řada menších investorů svěří své úspory investiční společnosti. Z malých částek se díky velkému počtu střadatelů vytvoří velká suma peněz, za kterou investiční společnost nakoupí cenné papíry jako jsou například dluhopisy, akcie nebo jiné typy investic dle konkrétního zaměření fondu.

Častým mylným názorem lidí je to, že podílový fond je samotnou investicí stejně jako akcie či dluhopisy. Podílový fond přitom žádný nový druh investice nevytváří, pouze sdružuje stávající investiční instrumenty do „balíčků“ – tzv. fondů. Za peníze klientů nakupuje akcie či dluhopisy klientům, z čehož vyplývá, že klient má nakoupené různé druhy cenných papírů.

Může investiční společnost zkrachovat? A co se pak stane?

Kdyby investiční společnost zkrachovala (i přesto, že je to velice nepravděpodobné) klient má stále nakoupené cenné papíry, které může prodat a získat tak zpět své investované prostředky.

Dalším opatřením jak zabránit investiční společnosti, aby se nepokusila sama sebe „vytunelovat“ a tím okrást své klienty o jejich úspory, je systém využívající tzv. depozitáře. Depozitář je obvykle velká světová banka, která má vyhrazeny účty, kam klienti investiční společnosti posílají své peníze k zainvestování. Investiční manažeři z dané investiční společnosti poté dávají příkazy této světové bance, jaké cenné papíry se mají za uložené peníze klientů nakoupit. Tímto systémem naprosto obejdete hrozbu, že by snad nějaký podvodný investiční manažer mohl využít uložených peněz ve svůj prospěch, protože je zde ještě právě dohled této velké banky nad transakcemi, které investiční společnost zadává. Jak je vidět, podílové fondy urazily od dob svého uvedení na český trh dlouhou cestu.

Díky fondům se také drobný investor dostane i k takovým titulům, které jsou jinak velice drahé, a sám by je nakoupit nemohl. Dostává se takto tedy k akciím velkých nadnárodních firem, které jsou většinou oceněny velkou nominální hodnotou. Právě sdružením finančních prostředků skupiny investorů se stejným investičním záměrem je poté podílový fond schopný nakoupit tyto cenné papíry.

Jak poznat kvalitu podílového fondu?

Měřítkem kvality fondu není kolik jednotlivý fond vydělal v minulosti, ale to, jak si dlouhodobě stojí oproti konkurenci a také indexu. Srovnávací index reprezentuje jakýsi průměrný výnos na trzích, na kterých fond investuje.

Jaký zvolit fond nebo investiční strategii?

Této problematice se kvůli rozsáhlosti a závažnosti budeme věnovat v jednom z příštích článků. I přesto přese všechno je třeba si při výběru investiční společnosti dát velký pozor přes kterou společnost peníze investuji. Určitě je třeba si dát také pozor na platnost registrace u České národní banky, která po Komisi pro cenné papíry převzala dozor nad tímto odvětvím finančního trhu.

Pokud si nevíte rady která investiční společnost by pro Vás byla ta nejlepší, Dům financí Vám vždy rád poradí.

Jan Malina

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí