Pro vyřízení pasu není potřeba vyplňovat žádný tiskopis

štítek Cestování čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Přípravu na dovolenou není vhodné podcenit, v dostatečném předstihu je potřeba zkontrolovat platnost cestovních pasů. Vyřízení ve zkrácené lhůtě je totiž výrazně dražší. Cestovat na základě občanského průkazu mohou dospělí pouze po zemích EU, děti musí mít vždy vlastní cestovní pas.

Vyřízení cestovního pasu je snadné, stačí se dostavit s občanským průkazem na obecní úřad. Při vyřizování cestovního pasu pro děti je potřeba vzít s sebou ještě rodný list dítěte. Na obecním úřadu se nevyplňuje žádný tiskopis a ani není potřeba mít s sebou fotografii.

Na jak dlouho se cestovní pas vydává?

Cestovní pas občanům starším 18 let se vydává na 10 let, u mladistvých do 15 let se pas vydává na 5 let. Vyřízení veškeré administrativy je poměrně jednoduché. Stačí se v úředních hodinách osobně dostavit na obecní úřad s platným občanským průkazem. Ideální je vyřizovat cestovní pas v pondělí a ve středu, kdy jsou úřední hodiny do 17 hodin. Vhodné je si úřední dobu ověřit nejdříve na internetu. Žadatel o pas na obecním úřadu pouze předloží občanský průkaz a podepíše tiskopis, který mu předloží příslušná pracovnice, která ho i vyfotografuje a sejme otisky prstů.

Za děti vyřizuje pas rodič

Každé dítě musí mít svůj vlastní pas, zapisování dětí do pasů rodičů bylo zrušeno již v roce 2012. Pro vyřízení pasu pro dítě je nutné, aby se s dítětem dostavil na obecní úřad jeden z rodičů. Protože se fotka dítěte pořizuje přímo na obecním úřadu, tak není možné, aby rodič vyřídil pas pro své dítě sám, osobní účast dítěte je nutná. Rodič si mimo svého občanského průkazu vezme s sebou i rodný list dítěte, aby prokázal rodičovství. Vyzvednout pas může již rodič sám, není potřeba se dostavit s dítětem.

Kolik stojí vyřízení pasu?

S vyřízením pasu je spojena platba správního poplatku. Standardní lhůta pro vydání cestovního pasu je 30 dní, zkrácená lhůta je 6 dní. Dospělí platí správní poplatek 600 Kč, za děti do 15 let se platí správní poplatek 100 Kč. V případě vydání cestovního pasu ve zkrácené lhůtě šesti pracovních dní činí správní poplatek u dospělého 4 000 Kč, u dětí do 15 let potom 2 000 Kč. Správní poplatek se platí přímo při vyřizování cestovního pasu. K vyřízení cestovního pasu se lze objednat.

Při změně podoby je vhodné si vystavit nový pas

Cestovní pas je vydáván na omezenou dobu. Pře uplynutím doby je vhodné si však nechat vystavit nový cestovní pas, jestliže došlo k výrazné změně podoby nebo při změně příjmení při uzavření manželství.

Petr Gola

Další články k tématu Výdaje na dovolenou

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí