Mají se vkladatelé bát o peníze?

štítky Politika Právo Spoření Účty čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Mezinárodní agentura Standard & Poor´s snížila ratingy předních evropských bank Barclays, Credit Suisse a Deutsche Bank. Upozornila na přísnější regulaci bankovních skupin s podnikáním v investičním bankovnictví a na nejistou situaci na finančních trzích.

Koncem června se přitom ministři financí zemí EU usnesli na novém mechanismu řešení bankovních krizí. Projde-li tento návrh příslušným legislativním kolečkem, ponesou pro příště náklady úpadku bankovních institucí jako první jejich akcionáři, věřitelé a velcí vkladatelé s úložkami nad 100 000 EUR. Teprve poté přispěchají na pomoc daňoví poplatníci. Tento mechanismus byl koneckonců již „vyzkoušen“ při záchraně Kypru před třemi měsíci.

Tyto dvě zdánlivě spolu nepříliš související zprávy jsou pro některé velké vkladatele znepokojující zprávou. Většina z nich totiž i na základě zkušeností s řešením poslední finanční krize vnímá bankovní vklady jako něco automaticky bezpečnějšího, než jsou ostatní nástroje peněžního a dluhopisového trhu. Uvedené zprávy by je však měly uvést do nové reality. Depozitní vklady jsou investice jako každá jiná a investor nese, respektive ponese, kreditní riziko jejich emitenta nezávisle na tom, zda se jedná o vklad či například o dluhopis.

Výjimkou zůstanou menší vklady, garantované v rámci národních systémů pojištění vkladů, kdy do vesměs 100 000 EUR (stejně tak je tomu i v ČR) zákonem zřízený fond garantuje 100 % jistiny včetně naběhlého úroku. Drobní střádalové tedy stále mohou podlehnout státem podporovanému „morálnímu hazardu“ a orientovat se při výběru instituce, které svěří své peníze, pouze dle výše nabízeného zhodnocení bez ohledu na její důvěryhodnost. I když i těm musí být při srovnání řádů velikosti objemu prostředků nashromážděných v příslušném fondu (v ČR desítky mld. CZK) a objemu pojištěných vkladů (v ČR stovky mld. CZK) jasné, že je ani tento mechanismus v případě globální finanční krize nezachrání. To je ostatně nepříjemná vlastnost každého pojištění. Každou pojišťovnu na světě by položilo, kdyby v jednom okamžiku nabourala všechna u ní pojištěná auta a nikomu to nepřijde divné.

Dívejme se tedy na bankovní vklady stejnýma očima jako na každou jinou investici a nespoléhejme pouze a jen na státní garance.

Lukáš Vácha,

Obchodní ředitel

Conseq Investment Management, a. s.

Tiskové oddělení Dům financí

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí