Návrat do práce po mateřské

štítky Právo Stalo se Zaměstnání čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Mladé maminky po rodičovské dovolené nemají snadnou pozici při hledání práce. Někteří zaměstnavatelé mají totiž obavy, že bude mladá maminka velmi často doma s nemocným dítětem. Jak postupovat?

Maminky po rodičovské dovolené hůře shánějí zaměstnání. Častá nemocnost dětí, ztráta znalostí a dovedností během rodičovské dovolené, to jsou nejčastější důvody, proč zaměstnavatelé váhají přijmout do práce maminku po rodičovské dovolené.

Pracovní činnost maminek během rodičovské dovolené je tedy výhodná. Např. práce na pár hodin denně (např. na dohodu o pracovní činnosti) nebo alespoň další vzdělávání (např. jazykové nebo počítačové kurzy). Aktivní přístup maminek je jednoznačně pozitivní.

Komunikujme se zaměstnavatelem

Maminka na rodičovské dovolené by měla v předstihu vědět, zdali s ní současný zaměstnavatel počítá či nikoliv. Během rodičovské dovolené je maminka v ochranné lhůtě, nemůže tedy obdržet nejčastější výpověď pro nadbytečnost. Výpověď během ochranné doby lze podat pouze výjimečně (např. rušení zaměstnavatele). Po nástupu do zaměstnání však může mladá maminka obdržet výpověď již během několika dní.

Jestliže s maminkou zaměstnavatel do budoucna nepočítá, tak je dobré vědět tuto informaci co nejdříve, ať má maminka na rodičovské dovolené dostatek času si hledat nové zaměstnání. Komunikace maminky na rodičovské dovolené se svým zaměstnavatelem je tedy nesmírně důležitá. Nepřipravenost maminky může znamenat následně velké problémy. Když má maminka na hledání času několik měsíců do konce rodičovské dovolené, tak se nedostává tolik do časového presu.

Práce i během rodičovské dovolené

Většina mladých maminek nechce během rodičovské dovolené ztratit veškeré pracovní návyky, znalosti a dovednosti. Proto se snaží alespoň částečně pracovat i během rodičovské dovolené, zvláště když už má dítě třeba 2 roky a čerpá rodičovskou dovolenou na tři roky.

  • Práce na dohodu o provedení práce (i pro jiného zaměstnavatele) potom velmi usnadňuje mamince návrat do pracovního procesu. Více si věří. Změna není tak velká. Když zaměstnavatel zaměstnankyni umožňuje během rodičovské dovolené, když dítě trochu vyroste, práci na zkrácený úvazek nebo zmíněnou dohodu o provedení práce, potom je taková práce pro maminku z pracovního hlediska velmi příznivá.
  • Maminky mající pracovní uplatnění jsou často v psychické pohodě, což se pozitivně odráží i ve vztahu k dítěti. Při práci na několik hodin týdně maminky neztrácejí pracovní kontakty a zkušenosti. Nástup do práce nebo hledání nové práce po skončení rodičovské dovolené je v těchto případech mnohem snazší.

Podpora partnera je plus

Mnohem lépe se hledá nová práce mamince, která ví, že se může na svého partnera při péči o děti naprosto spolehnout. Že budou mít děti stejný režim. Proto je vhodné, aby tatínek byl zvyklý co nejdříve se o děti postarat zcela sám. Prospěje to oběma partnerům. Již po pár měsících by měla mít maminka pravidelný čas věnovat se sama sobě (tedy i svým pracovním znalostem a dovednostem), po tuto dobu pečuje o děti otec. Pro oba partnery je dobré vědět, že se dokáží o děti rovnocenně postarat. Dobré plánování a organizování potom usnadní rodině nástup maminky po rodičovské dovolené do práce a její situace na trhu práce bude mnohem lepší.

Maminky zvládají stres

Zaměstnavatelům mají maminky po rodičovské dovolené toho hodně nabídnout. Mají chuť a elán do práce. Velmi dobře se znají, mají srovnaný svůj osobní život, což se pozitivně odráží v jejich přístupu v práci. Svobodní mladí zaměstnanci se častěji stěhují nebo mění profesi. Navíc maminky po rodičovské dovolené umí velmi dobře zvládat stres. Celodenní péče o malé děti je náročná. Neprospané noci během nemoci a být neustále ve střehu, aby se dítěti nic nestálo, jsou velmi náročné. Pracovní úkoly rozhodně nejsou více stresující. Maminky si navíc velmi dobře organizují čas. Zpravidla mají i nižší mzdové nároky. Zaměstnáním maminky po rodičovské dovolené mohou zaměstnavatelé získat.

Petr Gola

Další články k tématu Hledáme novou práci

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí