Výhody a nevýhody spořicích účtů

štítek Spoření čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Týdenní téma věnujeme spořicím účtům. Jak název napovídá, tyto účty mají (nebo alespoň by měly) sloužit ke spoření. Nabízejí ale skutečně tak vysoké zhodnocení, které pokryje jednak inflaci a jednak případné poplatky? Jsou skutečně tak výhodné, jak nás přesvědčují reklamy? Nabízejí také jiné výhody než vyšší zhodnocení?

V minulých dnech jsme si představili parametry spořicích účtů. Dnes sestavíme jakýsi sumář výhod a nevýhod těchto bankovních produktů.

Jednou z hlavních výhod představuje pojištění vkladů. To je rozhodují především pro ty klienty, kteří neradi vystavují své úspory vyššímu riziku možného znehodnocení. Jako plus bychom jistě mohli uvést i fakt, že se jedná o účty „zdarma“. Banky nabízejí jejich založení vedení a případné zrušení zcela bez poplatků. Příjemné také je, že řada bank již nevyžaduje vysoký počáteční vklad, vyžaduje-li vůbec nějaký. Banky dále upouští od výpovědní lhůty. Peníze na spořicím účtu se tak stávají vysoce likvidní a vy s nimi můžete nakládat okamžitě. Mezi výhody spořicího účtu bychom mohli zařadit dále i možnost přístupu na účet prostřednictvím elektronického bankovnictví, nebo i služby automatických převodů z a na běžný účet.

Tyto plusy jsou jistě příjemné, ale co, nebo vlastně kolik nám spořicí účet přinese?

Úrokové sazby na spořicích účtech jsou vyšší ve srovnání s tím, co nabízejí běžné účty. Z minulého článku víme, že sazby u bankovních spořicích účtů se pohybují nejvýše kolem dvou procent. Uvážíme-li, že průměrná inflace za rok 2012 byla na úrovni 3,3 %, pak ani ten nejvýše úročený spořicí účet není sto toto znehodnocení kompenzovat, natož peníze zhodnocovat. To je fakt. Proč tedy vůbec o spořicím uvažovat?

Pokud máte skutečně volné peněžní prostředky, které ale nemůžete na delší dobu někam uložit, pak je vždy lepší, pokud je vložíte na spořicí účet s úrokovou sazbou dvě procenta, než na běžný účet, kde se úrokové sazby pohybují kolem nuly. Spořicí účet sice v některých případech není schopen plně kompenzovat znehodnocení vašich úspor z důvodu vyšší inflace, ale je jistě schopen toto znehodnocení zmírnit.

A jaké jsou nevýhody spjaté se spořicími účty?

Jak už bylo zmíněno, spořicí účty sice přinášejí vyšší zhodnocení, než které je na běžných účtech, ale finanční trh nabízí celou řadu jiných alternativ s potenciálem vyššího výnosu.

Jako další nevýhody lze uvést i povinnost vedení běžného účtu u dané banky, stanovení výpovědní lhůty, což snižuje likviditu uložených peněz, dále požadavky na vysoký počáteční vklad.

Šárka Pešková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí