Jak sehnat bezpečnou brigádu v zahraničí

štítky Cestování Zaměstnání čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Na brigády do zahraničí se každoročně chystá několik tisíc lidí zejména z řad studentů. Právě pro ně jsou totiž zkušenosti ze zahraničí nejen příležitostí ke zlepšení jazyka, ale také vhodným prostředkem pro přivýdělek.

Vyrazit do zahraničí za brigádou, ale není zrovna jednoduché. Pracovní povolení, ubytování, pojištění a další povinnosti před samotným odjezdem mnoho lidí odradí, stejně tak jako rizika, která jsou s vycestováním do cizích zemí často spojována. Existuje ale i způsob, jak tato rizika minimalizovat a pracovat v zahraničí opravdu bezpečně.

S agenturou nebo bez ní?

Brigády v zahraničí lze hledat nejsnáze prostřednictvím známých nebo na internetu. Právě zde najdete celou řadu portálů, které nabízí brigády pro studenty i práci pro starší zkušené pracovníky v mnoha oborech. Kromě individuálního hledání ale řada zájemců využívá i pracovní agentury.

Služby pracovních agentur jsou výhodné zejména, hledáte-li dlouhodobější práci v zahraničí nebo au-pair pobyty. Poslední dobou se však mnoho z nich zaměřuje i na sezónní brigády. Díky jejichprověřování nabídek a možnosti zprostředkování samozřejmě klesají rizika podvodu ze strany zaměstnavatele, objevují se však i nové problémy s výběrem agentury.

Při jejího výběru tak vždy dodržujte několik pravidel:

  • Zkontrolujte, zda má agentura platné povolení od ministerstva práce a sociálních věcí.
  • Neplaťte žádné poplatky. Odměnu vyplácí agentuře zaměstnavatel.
  • Zkuste najít někoho, kdo s touto agenturou již vycestoval a využijte jeho reference.
  • Věřte svým instinktům a zbytečně neriskujte.

Kromě klasických agentur se pak také můžete obrátit na databázi EURES, která zveřejňuje nabídky sezónního zaměstnání v Evropě. Stačí zadat klíčová slova do jednoduchého vyhledávače a nabídky projít. Počítat však musíte s tím, že zadávání i nabídky jsou v anglickém jazyce.

Na co si dát pozor ještě před cestou

Ještě než vyjedete, je dobré si zjistit vše nejen o zaměstnavateli a práci, kterou u něj budete vykonávat, ale také o zemi, kam se chystáte. Základem je seznámit se sezákladními tamními zákony, abyste věděli, zda potřebujete v zemi pracovní povolení nebo zda je třeba platit sociální a zdravotní pojištění. Zároveň si řádně projděte pracovní smlouvu. Pokud ji nerozumíte, nechte si ji přeložit důvěryhodnou osobou nebo agenturou, která práci zprostředkovává.

Kromě toho se také informujte o zemi jako takové, o jejich zvycích a o nákladech na živobytí. Předejdete tak nepříjemným překvapením, jako je pohoršováním okolí nebo zjištění, že jste utratili více, než jste si za pobyt stačili vydělat. I proto je dobré počítat do začátku s nečekanými výdaji a vzít si s sebou dostatečné množství peněz.

Další oblastí, kde by v zahraničí mohli nastat problémy, je samozřejmě ubytování. Některé sezónní brigády poskytují svým pracovníkům ubytování přímo v blízkosti pracoviště. Většinou je však bydlení necháno přímo na pracovnících. Rozhodně se tak vyplatí hledat ubytování již předem z domova a přijet už s jistou střechou nad hlavou. Odvážní pak mohou zkusit hledání přímo na místě s počátečním ubytováním v motelu. Zde je však riziko toho, že budou všechna vhodná ubytovací místa obsazena.

Když něco nevyjde…

Že je něco v nepořádku, často zjistíte ještě před samotným odjezdem do zahraničí. V tom případě neodjíždějte a snažte se konkrétní problém vyřešit sami nebo lépe s pracovní agenturou. Pokud zjistíte porušování zákona ze strany zaměstnavatele, obraťte se na kontrolněprávní oddělení Úřadu práce ČR. Stejně tak informujte úřady, pokud narazíte na pracovní agenturu, která nemá potřebná povolení.

Jestliže už jste vycestovali a objevil se problém, hlavně zachovejte chladnou hlavu. Práci i ubytování lze sehnat ve většině zemí přímo na místě, takže můžete najít náhradní řešení obojího, nebo využít finanční rezervy a vrátit se domů. V nouzi se vždy můžete obrátit na český konzulát, který sídlí v zemi, kam jste odjeli nebo i na příslušné tamní úřady, které Vám pomohou se s českým konzulátem spojit.Brigády v zahraničí tak rozhodně nejsou nic, čeho byste se měli bát.

Hledáte-li brigádu v zahraničí nebo se chcete dozvědět více informací o jejím úskalí, navštivte pracovní server Flek.cz.

Kateřina Zvoníková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí