eBanking

štítek Cestování čtení na 2 minuty

foto: Dům financí

Dnešní bankovní systém je velmi propracovaný a kvalitní. Nabízí svým klientům řadu klasických služeb, které byly součástí bankovnictví již od počátku jeho existence, jako třeba zakládání a vedení běžných účtů či poskytování půjček a úvěrů. V současnosti však, především díky rozvoji technologií a telekomunikace, jsou nám banky schopny poskytovat doprovodné služby

, které již dnes považujeme za základní. Jedná se především o telefonní a internetové bankovnictví. Tyto služby dnes nabízí všechny banky působící v České republice. Když např. potřebujete dát příkaz k platbě, povolení k inkasu či nastavit trvalý příkaz, nemusíte již navštívit pobočku vaši banky a čekat v nekonečných frontách. Všechny tyto úkony provedete za pár minut z pohodlí vašeho domova prostřednictvím internetu. Tento způsob komunikace a řízení vlastních financí je bezesporu pohodlný a rychlý, a tudíž skvěle přizpůsobený dnešnímu hektickému způsobu života. Otázkou však je, do jaké míry je tento systém bezpečný a kde všude se skrývají rizika jeho zneužití.

Vykrást účet přes internetové bankovnictví není jednoduché, není to však ani nic složitého. Podvodníci nejčastěji využívají tzv. phishingu. Jedná se o e-maily, které se tváří jako e-maily od banky, které vyžadují zaslání důvěrných informací. Ve skutečnosti banky nikdy od svých klientů takové informace nevyžadují, natož prostřednictvím e-mailů. Dalším způsobem, jehož podvodníci využívají, je přesměrování klienta z oficiálních stránek banky na vlastní stránky podvodníků, které jsou od oficiálních k nerozeznání. Stačí malá nepozornost klienta při zadávání internetové adresy banky.

Nejméně zabezpečeným internetovým bankovnictvím je takové, které je chráněné pouze uživatelským jménem a zabezpečovacím heslem. Takový způsob autentizace však stále využívá řada bank. O něco bezpečnější je autentizace prostřednictvím využití certifikátu, který klient obdrží od banky, a který slouží jako klíč ke vstupu do internetového bankovnictví. Čipová karta funguje podobně jako certifikát, je však bezpečnější, neboť údaje jsou na kartě, a tudíž odtud nemohou být zkopírovány. K používání čipové karty je samozřejmě nutné znát PIN kód a uživatel musí navíc vlastnit vhodnou čtečku čipových karet.

Banky poslední dobou začínají více využívat ověření pomocí SMS. Klient při vstupu do internetového bankovnictví a po zadání svého uživatelského jména obdrží na telefonní číslo, které si předem zaregistruje u své banky, speciální přístupový kód, po jehož zadání může bezpečně provádět transakce.

Nejbezpečnějším způsobem autentizace je používání PIN kalkulátoru, což je malá kalkulačka, která je ve vlastnictví klienta, a kterou si klient musí pořídit na vlastní náklady. Klient zadá do kalkulátoru své klientské číslo a PIN kód, a ten mu vygeneruje autentizační kód, který je vždy jiný.

I přes tuto řadu zabezpečovacích systémů může být internetové bankovnictví nebezpečné. Za případné chyby však většinou může sám klient svou nedbalostí. Banka nám poskytuje určitou jistotu, že naše peníze jsou v bezpečí, i když je spravujeme prostřednictvím internetu, ta jistota však není stoprocentní. Bezpečnosti se musí věnovat především sám klient.

Inna Sarkisyan

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí