Inflace

přečtete do minuty

foto: Dům financí

Často ve zprávách slýcháme zprávu, že inflace je nyní stabilní asi na třech procentech, nebo se nepatrně změnila. Mnozí lidé ale bohužel neví, co jim inflace říká…

Je to míra znehodnocení peněz, negativní úroková míra atd… Jak přenést inflaci do normálního života? Představte si, že za milion korun si můžete dnes koupit nějaké pěkné auto, byt někde mimo Prahu no a spoustu drahých věcí. S tříprocentní inflací si třeba za milion za dvacet let nekoupíte ani auto ani byt, poněvadž milion dnes a milion za dvacet let bude mít úplně jinou hodnotu. Jednoduše řečeno se vaše peníze ročně znehodnotí třemi procenty.

Pojďme si tu myšlenku ještě více rozvést a podívejme se z hlediska inflace na naše úspory. Myslíte si, že vaše peníze na bankovním účtě, nebo na vkladních knížkách se snad zhodnocují? Když jste si váš účet zakládali, říkali vám bankéři, že budete mít úrok 0,5 %. Nebo na vkladní knížce, že budete mít až 1 procento! Ale co na to inflace? Kolik je 3 – 1? Ano, na vkladní knížce se vaše peníze znehodnocují dvěmi procenty řočně. Jaká je tedy optimální situace? Uložit si peníze tam, kde se budou zhodnocovat alespoň tak, jako je míra inflace. Samozřejmě je mnoho finančních instrumentů, které vám zajistí i vyšší zhodnocení než 3 % a to i relativně bezpečně. Proto ukládejte si vaše úspory na místa, kde se s nimi něco děje a ne tam, kde jen bezúčelně leží, jako třeba na bankovních účtech nebo vkladních knížkách. Potom se nemůže stát, že vaše peníze, které si zrovna budete chtít užít, budou mít poloviční hodnotu.

Martin Málek

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí