Nakupování – hobby moderních lidí

čtení na 2 minuty

foto: Dům financí

Je nakupování nový druh zábavy? Podívejme se na dnešní mladé rodiny a srovnejme to s předchozí generací. Zdá se vám, že vše je stejné? Podle odborníků rozhodně ne. Obchodní centra začínají vznikat ve větších městech opravdu ve velkém. Zastavují se poslední kousky zelené plochy, které města mají. Některým lidem to příjemné není a snaží se proti tomu něco dělat, podepisují petice apod., ale není jim to většinou nic platné. Někomu to příliš nevadí, protože chození do nákupních center je jejich koníčkem.

Malé dítě se ptá své matky co budou dělat o víkendu. Často se dočká odpovědi, že půjdou do obchodu, že mu něco koupí, že je tam kolotoč a hračky. Obchodní centra mají dobře promyšlenou strategii. Co se týče dětí, tak jsou tam dětské koutky, pohyblivé makety letadel, aut apod. Pak mohou být všichni spokojeni. Děti si můžou hrát a rodiče mezitím projdou svůj oblíbený obchod, své oblíbené nákupní centrum. Tak vlastně zabijí dvě mouchy jednou ranou. Zabaví se dětičky, zabaví se i oni a den jim tak rychle uteče. Postupem času této zábavy přibývá a naopak chození na procházky, provozování sportů a výletů je stále méně. Když bychom se nad tím zamysleli ekonomicky, návštěva obchodního centra může vyjít dokonce levněji. Pokud bychom si spočítali náklady spojené s výletem, museli bychom započítat vstupné pro celou rodinu, samozřejmě návštěvu restaurace, nějaký suvenýr a v neposlední řadě benzín nebo naftu. Děti stále více sedí doma u televize nebo u počítače, s rodiči o víkendech navštěvují obchody a příroda se jim dočista vyhýbá. Proto je novým strašákem obezita a to už v mladším věku.

Důvod, proč tu tolik rodin tráví svůj volný čas, je jednoduchý. Protože nemusí nic vymýšlet. V shopping parku dostanou vše naservírované na zlatém podnose. Jak své děti naučíme žít, tak budou pokračovat i další generace. Proto bych navrhovala občas se podívat na internet, je spousta akcí pro děti, které se odehrávají v přírodě, a se „špunty“ je pak kam vyrazit. Uvidíte, jak se jim to bude líbit. A vy budete mít dobrý pocit, že pro ně děláte něco více.

Tereza Sábelová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí