ČSSD navrhla zákon bránící privatizaci letiště

štítek Stalo se přečtete do minuty

ČSSD dnes poslala do sněmovny návrh zákona, kterým chce zabránit privatizaci pražského ruzyňského letiště. Norma má jediný paragraf, podle něhož budovy i letištní plocha musejí patřit státu. Novinářům to dnes řekl šéf poslaneckého klubu sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. Podle něj by dolní komora mohla normu projednávat už v březnu. Sociální demokraté chtějí, aby o ní také hned hlasovala.

Letiště Praha patří státu. O jeho privatizaci rozhodla loni v červnu vláda. Očekávaný výnos činí asi 100 miliard korun. Letiště je dlouhodobě ziskové. Podle jeho generálního ředitele a předsedy představenstva Miroslava Dvořáka je ale reálná cena asi 75 miliard.

Podle Sobotky ČSSD podnikne všechny kroky k tomu, aby vláda letiště prodat nemohla. Sociální demokraté míní, že kvůli krizi je nyní pro prodej nevhodná doba. Privatizaci považují za vážnou chybu a stát by podle nich měl mít v tomto strategickém podniku vliv. Podporu pro zákon chtějí získat nejen u komunistů, ale také u vládních lidovců. Sobotka uvedl, že u poslanců KDU-ČSL zaznamenal „nesouhlas s privatizací“. „Doufám, že tento náš návrh má šanci na úspěch,“ dodal.

Účinnost zákona by byla ode dne vyhlášení normy. Předlohou by se sněmovna mohla zabývat na své březnové schůzi. Sociální demokraté navrhnou, aby o zákonu poslanci rozhodovali ve zkráceném procesu, tedy hned při prvním projednávání. Sobotka podotkl, že ODS má možnost tento záměr zablokovat.

Část letiště leží na území Středočeského kraje. Jeho hejtman David Rath (ČSSD) už dříve uvedl, že kraj jako majitel části pozemků po prodeji s novým vlastníkem nebude spolupracovat. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) tyto Rathovy výroky poškozují podnikatelské prostředí v ČR.

Zdroj: ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí