SEZNAMOVÁNÍ A PŘEDSTAVOVÁNÍ

štítek Cestování čtení na 2 minuty

foto: Dům financí

Může se nám zdát, že seznamování a představování je běžný akt, kterému nepřikládáme velkou pozornost. Dalo by se říci, že ho děláme automaticky. První obraz o osobě se získává právě při něm. Myslíte si, že je to jednoduché a nic vás nemůže překvapit? Opak je pravdou. Představit se každý z nás umí, ale děláme to správně? Vyskytuje se sice řada možných situací, jsou však určitá základní pravidla, jimž jsou tyto situace podřízeny.

Neznámí lidé se seznamují sami nebo prostřednictvím třetí osoby. Ta má velmi těžký úkol, musí obě strany znát a musí znát daná pravidla. Základním pravidlem je, že osoba společensky mladší se představuje, nebo je představena, osobě společensky starší. To znamená, že například mladší muž se představuje staršímu muži. U tohoto seznámení mohou nastat komplikace, a to pokud jde o seznamování velmi mladé ženy a staršího muže, nebo pokud je mladší nadřízený představován starší, služebně níže postavené ženě. Tam by byl postup opačný.

Pokud jde o pracovní styk, nového kolegu při nástupu představuje vedoucí pracovník, a to nejbližšímu okolí. Přebírá–li vedoucí pracovník funkci, představuje jej, pokud je to možné, jeho předchůdce.V pracovním styku se žena může představit sama, ale je vhodnější pokud to učiní někdo jiný. Pokud zprostředkovatel představuje osobu společensky mladší osobě vysoce postavené nebo známé, uvádí podrobnosti pouze o osobě mladší. „Pane ministře, dovolte, abych vám představil pana AB, manažera firmy XY.“ Zprostředkovatel neseznamuje, ale představuje! Toto vše lze považovat za první část nebo fázi představovacího aktu. Druhá spočívá v reakci (pozdrav, potřesení rukou, výměna vizitek). Slovní reakce bývá nejobvyklejší ve spojení „Těší mě“ nebo „Dobrý den.“ Je nutné opět dbát na postavení a věk osob. Nemůžeme svému nadřízenému říct: „Těší mě,“ spíše by se použilo: „Dobrý den.“

A jaké jsou hlavní prohřešky při představování?

Osoba společensky starší je představována osobě společensky mladší.

Jestliže se žena představuje sama mužům – zde existují i výjimky.

Nejasné vyslovování jména, žvýkání, kouření při představování nebo dokonce ruce v kapsách. Nepodání ruky, má-li být podána. Představování slovy: „Já jsem nějakej …..“. Tato formulace je zcela nevhodná.

Každá kultura na světě má jiný způsob pozdravu, proto bychom se měli dívat s kým máme tu čest. Pokud jde o cizince, je vhodné se předem informovat o zvyklostech dané země. Jsou rozdíly při pozdravu, při vzdálenosti apod. Pro zajímavost uvádím některé z nich: potřesení rukou, polibek na tvář, úklon, spojení dlaní a úklon, objetí, dotyky tváří, poplácání po zádech, tření nosů. Nejběžnějším světovým pozdravem však stále zůstává podání pravé ruky. Doufám, že nyní už budete mistři při představování a seznamování. Příště bychom se podívali na etiketu ústního a písemného projevu.

Tereza Sábelová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí