Bezpečnostní upozornění k internetovému bankovnictví

štítek Účty přečtete do minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

rádi bychom vás upozornili, abyste byli obezřetní, pokud se budete přihlašovat do služby internetového bankovnictví. Na internetu se totiž objevila aktualizovaná verze viru Sinowal/ Mebroot (tzv. trojský kůň), kterou antivirové programy ještě nerozeznají. Tento vir si můžete nevědomky při „brouzdání“ na internetu instalovat do svého počítače.

Pokud se pak někdy přihlásíte do internetového bankovnictví své banky, tento vir vás přesměruje na podvodné webové stránky, které ale vypadají jako stránky vaší banky. Své údaje byste tak poskytli podvodníkům. Bohužel není jednoduché fiktivní stránky rozeznat, nicméně systém se obvykle chová nestandardně, například po vás bude chtít údaje navíc jako třeba číslo smlouvy nebo číslo k platební kartě atd. Pokud zaznamenáte něco neobvyklého, kontaktujte prosím okamžitě svou banku.

O své prostředky se nemusíte bát. Podvodníci nemohou odčerpat peníze z vašeho účtu. Všechny aktivní transakce, tedy i převod peněz, totiž musíte potvrzovat autorizační SMS, kterou systém posílá na váš mobilní telefon. Číslo pro zasílání nelze změnit bez vaší návštěvy pobočky banky.

Tiskové oddělení Dům financí

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí