Jak nemít problémy v podnikání? Dodržujte zákony

Komerční sdělení

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Mnoho podnikatelů doslova narazilo a muselo platit nemalé pokuty. Proč? Jelikož jednoduše nedodržovali zákony. Co může patřit mezi hlavní problémy, které se mohou dotknout i vás samotných? Podívejte se s námi na oblasti, na které se zaměřit, abyste nemuseli platit vysoké peníze na pokutách.

Můžete se svou firmou podnikat na daném místě?

Toto je rozhodně důležité si zjistit. Jsou totiž jasně nastavené podmínky, kdy to možné je, a kdy to naopak není. Abyste dokázali vyhovět současných zákonům, může být nutné například i kompletní založení organizační složky v ČR, popřípadě v jiné zemi. Dnes už to není zase až takový problém, jelikož tuto možnost lze poptat jako externí službu. A tak nechat na profesionálech, ať za vás v tomto ohledu všechno zařídí tak, jak má být.

Dodržujete bezpečnost práce?

Ta je velmi důležitá. Pokud by se něco stalo, můžete z toho mít nemalé nepříjemnosti. A to se týká v podstatě všeho ve vaší firmě. My se nyní zaměříme na oblasti, které souvisí s pracovními pomůckami, dopravními prostředky, nářadím a dalšími věcmi. Třeba manipulační pracovní plošiny musí být z hlediska zákonů pravidelně kontrolovány, aby byla zajištěna jejich bezproblémová funkčnost a také bezpečnost. Pokud nedodržujete servisní intervaly, nebo samotný rozsah daných kontrol, může nastat problém ve chvíli, kdy se vašemu zaměstnanci vlivem technického stavu plošiny něco stane. A hlavně, pokud se jedná o vážný úraz.

Školíte své zaměstnance?

Pokud ne, je nejvyšší čas začít. Nejenom kvůli tomu, že získáte jistoty spojené s tím, že budou odvádět lepší výkon. Dále jsou dané kroky třeba i pro splnění konkrétních zákonů. Příkladem je třeba již lehce nastíněné profesionální školení BOZP. Pokud potřebujete, aby ho vaši zaměstnanci absolvovali, je vhodné, pokud nemáte zkušenosti, oslovit externí firmu. Proč? Má to hned několik výhod, mezi které patří:

  • Přijatelná cena
  • Jistota správného postupu
  • Úspora času i starostí

Odvádíte vše, co musíte?

Ano, i daně jsou s podnikáním spojeny a mnoho podnikatelů zde pochopitelně má problémy. A to proto, že většina z nich si myslí, že je třeba platit jenom daň z příjmu a případnou daň z přidané hodnoty. Tak to ale není, jelikož různých dalších daní je dnes na několik desítek. Začíná to třeba daní silniční a končí to odvody za každého zaměstnance. A jakýkoliv prohřešek je v tomto směru poměrně rapidně trestán. Co udělat proto, abyste měli vše v pořádku? Ideální je oslovit kvalitní a spolehlivou účetní. Jedině tak budete mít jistotu, že po této stránce bude vše v pořádku. A i když jí budete muset platit peníze, není to vždy velký výdaj. Navíc dobrá účetní vám může ušetřit nemalé peníze, a tak se vám ve výsledku vlastně vyplatí. To si dnes mnoho podnikatelů stále ještě nedokáže uvědomit.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí