6rad, jak si sjednat výhodnou půjčku

Komerční sdělení

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Výhodnou půjčku chce získat každý žadatel o úvěr. Ne všem se to však podaří. Důvodem je podcenění některých základních faktorů nebo naopak přílišné soustředění na aspekty, které rentabilitu půjčky příliš neovlivňují. V šesti bodech poradíme, jaké parametry úvěrů určitě nepodceňovat.

1. Nepodléhejte konzumu a zvažte, na co úvěr potřebujete

Dříve, než se pustíte do sjednání půjčky, řekněte si, na co úvěr potřebujete. U financí vždy platí, že úvěr je dobrý investiční sluha, ale špatný spotřební pán. Proto nepodléhejte konzumu a striktně se řiďte rozumem.

V případě nedostatku financí je rozumné si půjčit na neodkladnou rekonstrukci bytu, na nákup nové lednice, nebo opravu automobilu, který potřebujete k dojíždění do zaměstnání. Spotřební věci jako elektroniku a dovolenou ke svému životu bezprostředně nepotřebujete a můžete si na ně postupem času našetřit.

2. Spočítejte rodinné finance

Důkladně si spočítejte své úspory a zvažte, kolik financí můžete využít z úspor a jakou částku si budete potřebovat půjčit. Zde se nevyplácí objem půjčených financí příliš navyšovat, protože tím se půjčka prodražuje na nákladech.

3. Získejte informace

Jakmile zjistíte, kolik financí a na jaký účel potřebujete, je nejvyšší čas blíže prozkoumat nabídku úvěrů. Na výběr se nabízí jak bankovní, tak i nebankovní půjčky. Trh je doslova přeplněn půjčkami, které se ve své výhodnosti jen předhánějí.

Vy však nepolevujte v ostražitosti a zajímejte se nejen o výši úrokových sazeb, délce splatnosti, výši měsíčních splátek, ale také o možnostech fixace a roční procentní sazbě nákladů(RPSN).

4. RPSN pomůže porovnat náklady úvěrů

RPSN udává roční procentní sazbu nákladů, která zohledňuje veškeré poplatky vynaložené s vedením a správou úvěru.Díky RPSN můžete lépe porovnávat vynaložené náklady u jednotlivých úvěrů. Platí, že čím je RPSN nižší, tím je úvěr finančně výhodnější.

5. K výhodnému úvěru se vážou přívětivé podmínky

Výhodný úvěr není pouze o přívětivé úrokové sazbě a nízké RPSN. Důležité jsou také podmínky poskytnutí půjčky. Lze bez sankcí půjčku předčasně splatit? Může dojít k prodlení splátek? Lze se pojistit proti neschopnosti splácet? Bude nutné doložit řadu dokumentů o příjmech a závazcích nebo je vám nabídnuta půjčka bez doložení příjmů? Jaké podmínky se vztahují k refinancování? Znáte sankce za nesplnění podmínek?

Tyto a další podmínky mohou být pro klienta přínosem, ale také Achillovou patou. Pro žadatele je vždy lepší, když se k úvěru neváže mnoho zpoplatněných služeb, které navyšují cenu půjčky. Zároveň i omezující podmínky a sankce mají být v rozumné míře, nikoliv aby žadatel byl v zajetí svého úvěru.

6. Porovnejte výhody jednotlivých úvěrů

V posledním kroku všechny získané informace o vybraných úvěrových produktech zhodnoťte a jednotlivé nabídky mezi sebou porovnejte. Díky tomu zjistíte nejen výhody, ale také svazující podmínky některých úvěrů. Vybírejte ty úvěry, které disponují nízkými náklady a minimem svazujících podmínek. Rychle a jednoduše porovnat půjčky umožňujeřada internetových srovnávačů, které vám s výběrem nejvýhodnější půjčky efektivně pomohou.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí