Nové formy internetového sázení jsou alternativou k tradičnímu hazardu

Komerční sdělení

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Přístup k sázení je díky internetu snažší než v dobách, kdy bylo možné sázet jen v hernách nebo kamenných pobočkách sázkových kanceláří. Dnes je možné si vsadit online formou prakticky kdykoliv a odkudkoliv. Rovněž nabídka druhů sázení je široká.

Na žebříčku oblíbenosti online sázení vévodí zejména:

- Sázky typu online kasina

- Kurzové sázení na výsledky sportovních utkání

- Loterie a stírací losy

Lze sázením zbohatnout?

Karty, kostky, automaty

Většina sázejících věří, že si sázením mohou vydělat dostatek finančních prostředků a své peníze do hazardu investuje pravidelně. Pokud jsou sázející schopni kontrolovat množství peněz, které do riskantního koníčku investují, nespadají dosud do rizikové skupiny gamblerů. Z pohledu návykovosti jsou nejrizikovější právě hazardní hry v nabídkách online kasin. Těch je na českém internetu celá řada, ačkoliv otázka legislativní regulace nebyla dosud zcela vyřešena. Zpravidla se jedná o zahraniční společnosti, které provozují také českou mutaci webových stránek. Online kasina nabízejí zejména karetní hry, automaty, ruletu, kostky a další vysoce hazardní hry. Hraním takovýchto online her lidé zpravidla tratí. Tvrdý hazard je často návykový a hranice mezi tím, kdy sázkař dokáže kontrolovat svou vášeň a tím, kdy už jde za hranice svého přesvědčení, není zcela jednoznačná.

Výsledky sportovních zápasů

Sázení na výsledky sportovních utkání, případně jiných výsledků, je na to o něco lépe. Pravděpodobnost na výhru je v tomto druhu sázení vyšší, neboť míra náhody je do jisté míry ovlivněna znalostí sportovní (či jiné) problematiky. Část problematiky znalých jedinců může s jistou dávkou štěstí na kurzových sázkách dočasně vydělávat. Výjimečně mohou někteří jedinci vydělávat i dlouhodoběji. Většina sázejících ale z dlouhodobého hlediska sázením prodělá.

Loterie

Samostatnou kapitolou je online loterie, která nabízí možnost vsadit na výsledky losování různých světových loterií. Tento model sázení je inovativní online forma loterijního sázení, o kterou je ve světě i v Česku velký zájem. Princip spočívá v tom, že sázející není omezen pouze na jeden či dva druhy loterie, ale může si vybrat z různých formátů loterií ve světě. Tak vznikla alternativa k EuroJackpotu, který je od roku 2014 dostupný také v Česku. Sázku je možné uzavřít online prostřednictvím hráčského účtu. Případné výhry jsou pak připsány rovnou na daný herní účet a tyto prostředky lze vybrat. Z pohledu rizika vzniku závislosti je na tom loterijní sázení poměrně dobře. Pouhá 3 procenta lidí, kteří rádi sázejí loterii, podléhají riziku vzniku závislosti. Loterie patří mezi lehkou formu hazardu a lidé k ní zpravidla přistupují spíše jako k formě zábavy než k možné výdělečné činnosti. Výhra velké sumy v loterii je díky nízké pravděpodobnosti spíše náhodou a nelze tento druh sázení považovat za dlouhodobě výnosný.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí