Hypotéka je stále nejlepším úvěrem na bydlení

Komerční sdělení

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Hypotéka je chytrým řešením, jak na problém s nedostatkem financí na vlastní bydlení. Pořídit si nemovitost za hotové je výsadou jen málokoho. Proto většina lidí si peníze prostě půjčí. Ovšem není hypotéka jako hypotéka. Na trhu se lze setkat s různými hypotečními úvěry a s různými podmínkami.

Banky se předchází a snaží se svým klientům nabídnout, co nejvýhodnější hypotéku. Podmínky pro získání hypotečního úvěru se tak velmi často liší dle bank. Víte, s čím vším se můžete při sjednávání hypotéky setkat?

Hypotéka na dům, byt či stavební pozemek

Při vyřizování hypotečního úvěru bude banku zajímat především vaše bonita a financovaný objekt. Tím může být byt, rodinný dům a stavební pozemek. Za určitých okolností lze žádat o hypotéku také na garáž, rekreační dům nebo bytový dům.

Jestli si sjednáváte klasický hypoteční úvěr, pak se vždy musí jednat o koupi, výstavbu, rekonstrukci nebo modernizaci nemovitosti. Krom tohoto účelového úvěru se však na trhu můžete setkat také s neúčelovou americkou hypotékou.

Úvěr v plné výši nemovitosti není problém

Banku také dále bude zajímat výše úvěru, o který budete žádat. Nabídky bank se různí především v dle minimální výše hypotéky. Pokud si budete chtít půjčit pouhých 100 000 Kč na opravu bytového jádra, pak s hypotékou u všech bank nepochodíte.

Minimální částka sice omezena je, ale maximální může být až do výše celé vaší nemovitosti. Poté se jedná o 100% hypotéku. U ní však počítejte s vyšší úrokovou sazbou.

Splatnost hypoték se různí dle bank

Dalšími faktory, které jsou při sjednávání hypotéky důležité, jsou doba splatnosti, úroková míra a další poplatky. Je vhodné se zajímat nejen o výši ročního úroku, ale také o roční procentní sazbu nákladů. Díky RPSN zjistíte, kolik celkem za hypoteční úvěr zaplatíte.

Dále také pamatujte, že čím déle budete hypotéku splácet, tím více zaplatíte peněz navíc. Úvěr lze splácet po dobu 5 až 30 let. Jestliže ale žádáte o hypotéku ve vyšším věku, pak je doba splácení omezena věkem žadatele. Je nutné do cca 70 let úvěr splatit. Doba splácení se liší také u hypoték s finanční podporou státu.

Pokud už máte vybranou hypotéku, banka prověřila vaši bonitu a vše se už blíží ke konci, pak ještě velmi dobře zvažte fixaci úrokové sazby.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí