Svatba – ale za kolik?

štítek Cestování čtení na 3 minuty

foto: Dům financí

Je jaro, venku svítí sluníčko, všechno kvete… A v tomto romantickém jarním čase si mnoho párů vybírá termín své svatby. Každý z nás si alespoň jednou v životě představil, jak by mohl vypadat jeho svatební den (teď mluvím k těm co ho ještě nezažili). Tak se teď společně pojďme podívat, na kolik taková obyčejná svatba vyjde. Představme si svatbu tak s třiceti hosty ve větším městě. Je nutné ji plánovat pár měsíců dopředu, aby vše vyšlo a abyste se vyhnuli zbytečným problémům a komplikacím.

Nejprve je dobré zajistit místo obřadu. Radnice a kostely jsou bez poplatku, za jiná místa se musí platit – pokud chcete mít svatbu třeba na zámku, můžete se dostat na částku desetitisíců korun.

V restauracích se většinou skládá určitá záloha předem, potom se doplácí zbytek. Ve větším městě počítejte přibližně s výdajem 1000 Kč/osoba (jsou v tom zahrnuty i zákusky). Cena se pohybuje také podle toho, jakou chcete mít hostinu – zda servírované jídlo o několika chodech nebo švédské stoly… Ceny svatebních dortů se také hodně liší, nejlevnější stojí přes 1500 Kč, ty dražší potom i 5000 Kč.

Na každé svatbě dělá atmosféru hlavně květinová výzdoba obřadní místnosti. Ta může vyjít na 3 – 4 tisíce korun, záleží na tom, jak moc květin máte rádi. Samotná svatební kytice pro nevěstu stojí kolem 1500 Kč. Pochopitelně nejdůležitější jsou svatebčané. Nevěsta si ve větším městě může půjčit šaty na 3 dny od 4 tisíc korun, záleží na typu šatů a kde si je půjčuje. Většina půjčoven půjčí šperky k šatům zadarmo. Svatební účes a kosmetické úpravy mohou nevěstu vyjít přibližně na 3000 Kč.. Ženich to má podstatně levnější – půjčení obleku stojí kolem 2000 Kč. Půjčení šatů pro družičky je přibližně o tisíc korun levnější než pro nevěstu, ale i to se může lišit. Záleží také na věku družičky.

Cenu snubních prstenů nelze napsat nějak přibližně. Ale pokud chcete obyčejnou svatbu, dají se sehnat od 5000 do 10 000 Kč. Ovšem co zlatnictví, to jiná cena, proto doporučuji nejdříve si zjistit ceny na více místech a až pak si vybrat.

Mezi další důležité výdaje patří svatební fotografie. Pokud chcete jen pár oficiálních fotek ženicha s nevěstou, popřípadě i s rodinou, vyjde vás to na několik stovek (podle objednaných kusů). Ovšem v současné době je hitem pronajmout si fotografa na celý svatební den – to se pak pohybuje v řádu několika tisíců. Co se týká svatebních oznámení, máte rozhodně z čeho vybírat – tiskne se mnoho krásných motivů. Nebo si můžete sami takové svatební oznámení navrhnout. Jejich cena se pohybuje od 5 Kč do 50 Kč za kus. Další nezbytnou součástí svatebních radovánek je hudba. Dříve bylo módní najmout si malou kapelu, dnes spíš hudbu na svatbě organizuje DJ. Ovšem při samotném obřadu je stále nejpopulárnější klasický Svatební pochod a Ave Maria.

Dopravu si většinou svatebčané a hosté obstarají sami, ať už jde o vlastní auto nebo taxi. Ale jen pro informaci, pronájem limuzíny stojí v Praze kolem 4000 Kč/hodina.

Myslím, že po přečtení tohoto článku si můžete sami udělat představu, kolik taková obyčejná a celkem jednoduchá svatba stojí nejen peněz, ale i úsilí a energie… Říkám si, že i svatba pouze se svědky má cosi do sebe. Tím ovšem nechci nikoho odradit! Já sama jsem svobodná a nemám s tím zkušenosti, ale asi se hned tak vdávat nebudu…

Monika Matějková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí