FABRICOM CZ loni zdvojnásobil zisk

čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Elektrotechnická společnost FABRICOM CZ, a.s., vykáže za loňský rok hrubý zisk 53 miliónů. Proti předloňským 24 miliónům je to více než dvojnásobek. Firma přeplnila i plán tržeb, když loni místo plánovaných 814 utržila celkem 923 miliónů korun. Hospodaření firmy už prošlo auditem.

Expanze společnosti FABRICOM CZ, a.s., na českém trhu má pokračovat i letos. „Ano. Byla úspěšně dokončena akvizice vyškovské společnosti Spektrum, s.r.o., která se během dvou let začlení do skupiny FABRICOM CZ, a.s.. Letošní plán počítá s tržbami kolem jedné miliardy a Spectrum, které bude ještě letos vystupovat jako samostatný subjekt, plánuje tržby na hranici 750 miliónů,“ uvedl ředitel jičínského závodu BU Průmysl a člen představenstva FABRICOM CZ, a.s., Jiří Ticháček. Podle jeho slov bude akviziční činnost pokračovat i v dalších letech. „Připravují se akvizice provozních i montážních firem v Čechách i na Slovensku. Výhodou je, že Fabricom spadá pod francouzskou skupinu Suez, která považuje Českou republiku za strategické místo pro aktivity ve střední a východní Evropě. Suez není finanční investor, ale investor, který cíleně buduje výrobní i obchodní strategii,“ doplňuje Ticháček. V současné době se FABRICOM CZ, a.s., dělí na dvě divize BU infrastruktura, dříve PREmont a BU Průmysl, dříve ARiS Jičín a MaR Hostinné. Podstatnou část tržeb dosáhl loni na českém trhu, kdy vyvíjel aktivity především v severních Čechách, kde stavěl jako generální dodavatel rozvodnu Havraň pro průmyslovou zónu města Most, prováděl elektromontáže technologií nové výrobní linky na výrobu plochého skla v AGC Teplice. Velkého odběratele v oblasti energetiky má ve skupině ČEZ, ať jde o již zmíněnou rozvodnu Havraň, či rozvodnu v Polici nad Metují, ale také ve skupině PRE, pro kterou realizoval kompletní rekonstrukci rozvodny v Běchovicích. FABRICOM CZ, a.s., se nezabývá jenom montážní činností, ale i výrobou rozváděčů, projektováním či servisními službami s nepřetržitou dostupností techniků.

FABRICOM CZ, a.s., zaměstnává celkem 250 lidí, jičínský závod loňský rok zakončil se 125 zaměstnanci, pražský se 125 a 150 nových lidí přivede do skupiny, po integraci, společnost Spectrum. „V Jičíně bychom potřebovali nabrat minimálně 20 dalších lidí, ale je to problém. Je trvalý tlak na zkvalitňování pracovního týmu. On není elektrikář jako elektrikář,“ doplnil Ticháček. Elektromontéři z Jičína společně s belgickými kolegy se až do listopadu budou podílet například na projektu v Bavorsku pro BAYERNOIL. „Pracuje tam nyní 20 montérů, ale potřebovali bychom tam dvakrát tolik lidí. I přes velmi dobré podmínky se ale nedaří kvalitní zaměstnance sehnat,“ komentuje obecně platný problém s kvalitními zaměstnanci Ticháček.

Tiskové oddělení Dům financí

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí