Na září 2022 nebudou investoři vzpomínat v dobrém

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: shutterstock.com, ilustrační fotografie

Americký Fed se rozhodl bojovat s inflací i za cenu recese. Své úrokové sazby v září zvedl o 75 bazických bodů na 3,25 %. Do konce roku můžeme očekávat sazby na americkém dolaru na úrovni 4,5 %. Peníze se tak stanou nedostupnější jak pro firmy, tak i pro státy, zadlužení se bude prodražovat. Není divu, že akcie mají za sebou těžký měsíc.

Zámořské trhy pod tlakem

Ani jeden z amerických indexů neskončil za září v zelených číslech. S&P 500 ztratil 5,3 %, přičemž od začátku roku se tento index zmenšil o 25 %. Technologický Nasdaq100 dopadl ještě hůře, protože růstové a technologické akcie jsou na zvedání sazeb velmi citlivé: v září ztratil přes 10,5 %. Tomuto indexu se nedaří dlouhodobě, od letošního prvního ledna ztratil již 33 %. Když k těmto číslům připočteme inflaci, která se v USA pohybuje na 8 %, ztratili investoři přes 40 % své kupní síly. To je opravdu hodně. České investory do amerických akcií však může utěšit existence silného dolaru, který tak kompenzuje ztráty.

Smutek na pražské burze

Historicky patřívalo září k úspěšným měsícům. To však letos neplatí. Pražský burzovní index zaznamenal ztrátu 4,3 % a od začátku roku odepsal již 21,2 %. Pokud započítáme i vyplacené dividendy, které jsou na pražské burze velmi štědré, dosahuje ztráta 16,56 %. Nedařilo se především Kofole, které odepsala přes 13,4 %. Bylo to ještě umocněné výplatou dividendy ve výši 11,30 korun. Za ztrátou jsou především rozhovory šéfa společnosti, který se i přes rekordní letní tržby obává o celý svůj byznysmodel. Kofola je zasažena energetickou krizí a již nyní šetří a hledá nová východiska, aby přežila zimu. Další ztrátovou emisí byla energetická společnost ČEZ, která za pouhý měsíc odepsala 12,8 %. Její akcie velmi rychle rostly spolu se stoupající cenou elektřiny na burze v Lipsku. Zastropování cen českou vládou ale vzneslo otazník nad budoucími zisky. Výhled do budoucna komplikuje především možné rozhodnutí Evropské unie, že se ceny elektřiny zastropují celoevropsky. Pokud by k tomu došlo, budou zisky ČEZu v ještě větším ohrožení. Měsíc září byl tedy pro investory velmi těžký, ale ani výhled do konce roku není optimistický. Investoři by se měli připravit na další poklesy.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí