Jaké snížení sazby daně přinese návrh vlády?

štítek Daně čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Ministr financí Kalousek tento týden přednesl vládě návrh na snížení sociálních odvodů zaměstnanců. Výplaty v příštím roce začínají mít konkrétní podobu. Jedná se o snížení odvodu z osmi na sedm procent. Sazba daně z příjmu by se měla zachovat na 15-ti procentech a návrh se také nedotkne výše slev z daní.

Možnost, že by se změnila sazba pouze u sociálního pojištění má kupodivu poměrně dosti příznivců ze strany vládní koalice. Tato varianta by znamenala zlepšení oproti dnešnímu stavu. Přinesla by prospěch všem příjmovým skupinám, což je snad také důvodem vzácné schody zákonodárců. Ministerstvo financí získalo podporu premiéra Mirka Topolánka i téměř celé strany ODS. Občanská demokratická strana ale původně prosazovala snížení sazby daně z příjmu na 12,5 procenta a to od roku 2009. Tento návrh byl již schválen. Díky značnému snížení slev z daně na jednotlivce i manželku by došlo k tomu, že především rodiny s dětmi s měsíčními příjmy kolem 40-ti tisíc korun by na novém systému tratily.

Co je ale zřejmě důležitější, je státní rozpočet. Jak jsme si jistě všichni vědomi, není možné pouze dávat, je třeba i brát. Státní kasa si nemůže dovolit pouze snižování daní, je třeba někde najít odpovídající zdroje. Jinými slovy – když poslanci schválí snížení odvodů, nemohou již uspokojit potřebu 12,5 procentní daně. A právě v tomto bodě nastává rozpor. Jedni chtějí výraznější snížení daní, druzí se tomu brání. Alespoň jedno je jisté, k nějakému snížení nakonec dojde, k jakému – to si musíme počkat až padne rozhodnutí. Existuje tu nepřeberné množství možností, jak by mohlo dojít ke snížení, jedna zní takto – sociální pojištění pro zaměstnance se sníží nikoliv o jeden procentní bod, ale o 2,5 bodu. Zaměstnancům se z jejich mzdy bude strhávat pouze jedna desetina na sociální a zdravotní pojištění. V tuto chvíli je to 12,5 procent. Ta část ODS, která prosazuje výraznější snížení, už není ztotožněna s návrhem sazby daně 12,5 procent. Druhá polovina ODS tuto novinku vnímá jako porušení dohody, která právě patřila návrhu na příští rok, co se týče snížení sazby daně na 12,5 procent, proto si není zdaleka tato skupina jista, zda podpoří navrhovaný zákon jednotně za ODS. Jasnější obraz budeme mít až koncem dubna, kdy se uskuteční konference ODS. Důležité je, že shoda panuje v tom, že všichni chtějí snížit reálné zdanění, akorát je třeba se dohodnout na způsobu. Čistá výplata by se měla v tomto důsledku zvednout všem rodinám bez rozdílu příjmu a počtu dětí, větší zvýšení sociálních odvodů by mělo být přínosem i pro lidi vydělávající více peněz. Jediné mínus tady hraje pro státní kasu. Rozpočet tato akce přijde asi na dvacet miliard. Vzhledem k tomu, že vláda chce v příštích letech snižovat státní dluh co možná nejrychleji, bude se muset najít zdroj, který vrátí tyto prostředky zpět, respektive který přinese ještě o něco navíc. **Můžeme se jen domnívat, jakými nástroji náš vládní aparát dostane peníze do státní kasy, aby bylo z čeho snižovat dluhy. **

Kateřina Jelínková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí