Hedgeové a realitní fondy

štítek Investice čtení na 4 minuty

foto: Dům financí

Investování již není v dnešní době nic neobvyklého. Akciové, penzijní či peněžní fondy jsou na našem finančním trhu poměrně známé a příležitostí k investování je skutečně mnoho. V poslední době se však stále častěji mluví o tzv. realitních a hedgeových fondech, které zatím nejsou v Čechách příliš známé a rozšířené.

Realitní fondy jsou dvojího druhu: jedny investují přímo do nemovitostí, ty druhé do akcií realitních a developerských společností. Obecně platí, že tyto investice jsou určeny spíše konzervativním investorům, neboť nemovitosti jsou považovány za stabilní a výnosnou investici. Pokud nemáte dost peněz na pořízení nemovitosti, abyste ji potom výhodně pronajímali a vydělali si tak nějaké peníze navíc, můžete je investovat právě do těchto fondů. Je dobré si předem zjistit co nejvíce informací o těchto fondech, především o jejich výnosnosti, o objektu investice, o ručitelském riziku a investičním horizontu.

Realitní fondy představují tedy dlouhodobou ochranu proti inflaci se zajímavým zhodnocením, a proto lze předpokládat, že jejich popularita bude růst, a to i z toho důvodu, že jsou zpřístupněny i drobným investorům. Výnosnost nemovitostních fondů se pohybuje mírně nad dluhopisovými fon­dy.

Naproti tomu hedgeové fondy jsou spíše doménou bohatých investorů a nabízejí velmi zajímavé zhodnocení. Jsou určeny především lidem, kteří jsou ochotni při investování podstoupit vysoké riziko.

Hedge znamená anglicky „zabezpečit se proti ztrátě“. První fond byl založen v roce 1949 Američanem Alfredem Winslow Jonesem. Tento fond se prostřednictvím různých finančních operací zajišťoval proti ztrátě, což znamenalo, že byl schopen dosahovat zisku nejen při růstu, ale i při poklesu cen akcií.

Jak fungují hedgeové fondy dnes? Spravují je obvykle menší společnosti, které mohou mít podobu komoditní společnosti, offshore fund (fond založený v tzv. daňové oáze, např.Lucembursko) nebo tzv. surovinového poolu (sdružení surovinových investorů do společnosti k získání větších investičních možností a větší investiční síly). Vztah manažer-klient je zde jiný než u tradičních fondů, neboť se stávají partnery, kteří investují spolu v situacích, které jsou podle manažera atraktivní. To mimo jiné znamená, že manažer má ve fondu své prostředky a je zainteresován v jejich vysokém zhodnocení.

K dosažení těchto výrazných výnosů používají hedgeové fondy širokou paletu investičních technik a strategií. Mezi nejrozšířenější patří tzv.finanční páka a prodej nakrátko neboli short-selling.

Finanční páka znamená nákup akcií kvůli marži. Půjčíte si peníze za co nejnižší úrok na předem stanovenou dobu. Poté najdete investiční příležitost, která vám vynese víc než smluvený úrok. Až přijde konec smluvené doby, půjčku i s úroky splatíte a rozdíl si ponecháte. Takto jste realizovali čistý zisk bez počátečního vlastního kapitálu. Avšak tato operace s sebou nese vysoké riziko: když investice nevyjde, realizujete na konci nemalou ztrátu.

Short selling je strategie využívající efektu padajících cen. Půjčíte si například od nějakého brokera určitý počet akcií a smluvně se s ním dohodnete, že za určitou dobu mu stejný počet akcií vrátíte. Akcie okamžitě prodáte na burze a těsně před dobou vrácení zase nakoupíte. Jestli jejich cena klesla, vyděláte.

Hedgeové fondy byly původně určeny pro zkušené investory, kteří byli schopni investovat větší částky, neboť minimální vklady činily řádově miliony. Dnes se však otevírají tzv.retailové fondy, které jsou přístupné i drobným klientům. V Německu se nedávno otevřel fond, kde minimální investovaná částka činí 50 euro.

Další podstatnou charakteristikou těchto fondů jsou vysoké poplatky. Za roční správu si účtují zpravidla 1 až 3 % vkladu, z podílu na výnosech je to dokonce 20 %. Pokud se rozhodnete investovat do koše fondů (tzn.hned do několika fondů najednou) budou poplatky činit 1,5 % z vkladu a 10 % z výnosu.

Hedgeové fondy, nepodléhající téměř žádné regulaci, zažívají v poslední době opravdový boom. Objem majetku, který spravují se od roku 2000 ztrojnásobil. Podle odhadu CNN se podílejí na celkových obchodech s akciemi ze 30 až 50 procent.

V České republice nabízí od března tento typ fondů Man Investments, což je největší světový správce hedge fondů. Nabízí je prostřednictvím společnosti Partia Direct a portfolio se skládá z 15 hedge fondů (jsou sem zařazeny pouze ty nejlépe hodnocené fondy podle posouzení komise Man Global Strategies).

Pokud se rozhodnete pro tento typ investování je lepší fondy mixovat a nespoléhat pouze na jednoho manažera. Každý manažer má jiné znalosti a schopnosti a to, že vložil do fondu také svůj podíl, ještě neznamená, že bude investovat opatrně. Jsou investoři jejichž tolerance k riziku je mnohem vyšší než u jejich klientů.

Inna Sarkisyan

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí