Žádost a výplata sirotčího důchodu

štítek Penze přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

O sirotčí důchod je nutné si vždy písemně požádat. Za nezletilé děti žádá jejich zákonný zástupce. Zletilí sirotci si však musí již požádat sami.

Žádost o sirotčí důchod je potřeba podat na místně příslušné Okresní správě sociálního zabezpečení. Administrativní náročnost se liší v závislosti na tom, zdali zemřelý rodič již pobíral starobní důchod nebo invalidní důchod nebo nikoliv. Podáním žádosti o sirotčí důchod veškerá administrativa nekončí, v případě přiznání sirotčího důchodu je následně nutné v příštích letech dokládat potvrzení o studiu.

Jaké doklady je nutné předložit?

Většinou zemřelý rodič důchod ještě nepobíral, proto je řízení složitější, neboť je potřeba doložit i doklady, které by zemřelý rodič musel předložit k žádosti o starobní důchod (např. doklady o studiu, doklady o vojenské službě, doklady prokazující péči o děti, případně rodné listy dětí či doklady prokazující náhradní doby pojištění). Rozsah konkrétních dokladů závisí na průběhu pojištění zemřelého rodiče. Ve všech případech je však potřeba doložit k žádosti o sirotčí důchod úmrtní list zemřelého, rodní list dítěte (občanský průkaz), potvrzení o studiu a žádost o výplatu důchodu na účet (výplata důchodu v hotovosti na poštu je zpoplatněna).

Důchody se vyplácí dopředu

Všechny státní důchody, tedy i sirotčí důchody, jsou vypláceny v pravidelných termínech dopředu. Důchody jsou vypláceny měsíčně, přičemž z žádného státního důchodu se neplatí sociální pojištění ani zdravotní pojištění a dani z příjmu podléhají roční důchody až nad 36násobek minimální mzdy, za rok 2021 tedy nad částku 547200 Kč, takto vysoké roční sirotčí důchody se přitom nevyplácí.

Důchod se vyplácí i během prázdnin

Pokud studium sirotka na sebe plynule navazuje, potom se sirotčí důchod vyplácí i během prázdnin. To platí nejenom při přechodu mezi jednotlivými ročníky, ale i při přechodu ze základní školy na střední školu nebo ze střední školy na vysokou školu.

Petr Gola

Další články k tématu Sirotčí důchod

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí