Finanční a operativní leasing

přečtete do minuty

foto: Dům financí

Denně slyšíme od spousty lidí věci o tom, že si nějakou věc koupí na leasing. Leasing je bezesporu velice využívanou formou financování koupí. Pojďme se tedy společně podívat na to, jak se leasing chová a v jakých situacích je pro nás výhodný…

Leasing je forma podnikání, jehož podstata spočívá v pronájmu výrobků a výrobních prostředků na určité období za úhradu leasingových poplatků formou splátek. Po ukončení doby leasingové smlouvy je možnost přechodu výrobku do osobního vlastnictví nájemníka. Na začátku leasingu platí nájemce první mimořádnou splátku (akontaci) a pak dále pravidelné nájemné. Slovo „leasing“ znamená doslova „pronájem“. Leasingem se u nás zabývají bankovní ústavy a specializované firmy. Známe dva typy leasingu:

Finanční leasing – po celou dobu pronájmu spadá starost o pronajatou věc na nájemce, po ukončení splátek může danou věc získat do osobního vlastnictví.

Operativní leasing – starost o pronajatou věc spadá po celou dobu pronájmu na pronajímatele. Po skončení sjednané doby si pronajímatel vezme věc zpět a dodá místo ní novou. Tato služba je nejvíce rozšířena u aut a počítačů. Vzhledem ke své vyšší ceně (zahrnuje mnoho doprovodných služeb) bývá většinou využívána spíše firmami. Avšak v případě rychle zastarávající techniky – počítačů, se vyplatí i menším podnikatelům.

V ČR se nejčastěji uzavírá finanční leasing. Aby byly splátky uznatelné v daňových nákladech, je spodní hranice doby splácení stanovena na tři roky.

Monika Matějková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí