Přestup na euro a inflace

štítek Investice přečtete do minuty

foto: Dům financí

Je skoro jisté, že jednoho dne se v našich peněženkách ocitnou místo čekých korun eura. Mnoho lidí má obavy z poklesu životní úrovně a mezi ekonomy má tato nová měna samozřejmě své množství přiznivců ale i odpůrců. Podívejme se nyní krátce na některá fakta a názory ekonomických odborníků.

Jak je známo, společná měnová politika eurozóny vznikla z důvodu nastolení stability měny a jejího celkového hospodářského růstu.

Důležitou otázkou je, jakým způsobem se promítne přijetí eura do inflace české ekonomiky. Vzhledem k tomu, že přijdeme o národní měnu, přestane výši úrokových sazeb regulovat Česká národní banka. Bude tak činit Evropská centrální banka, a to tak, aby průměrná inflace v eurozóně nebyla větší než 2 %. To ale nemusí odpovídat sazbám, které budou vhodné pro optimální růst české ekonomiky. Dále jediná možnost, jakým způsobem přibližovat úrokové sazby sazbám vyspělým státům EU, je vyšší inflace než v ostatních státech eurozóny.

V dnešní době některé státy jako Irsko zažívají poměrně vysoký hospodářský růst s vyšší inflací než před zavedením eura, naopak takové Německo zažívá období deflace provázené růstem nezaměstnanosti a hospodářskou recesí.

Při přechodu na euro v ČR panují logické obavy ze ztráty zhodnocování české koruny a také obavy z návratu inflace, která se zřejmě promítné do již zmiňovaného zvyšování úrokových sazeb. V některých názorech se pojednává k vrácení i více jak desetiprocentní inflace. Při zavedení eura v ostatních státech zatím k extrémnímu nárůstu inflace nedošlo, největší nárůst byl v Irsku, a to o 2,8 %. Zbývá otázka, jestli můžeme očekávat něco podobného jako u irských kolegů, kteří jsou nám co se týká celkové ekonomické úrovně řekněme blízko.Chcete-li se dovědět, jakým způsobem ovlivní přechod na euro konktétně Vaši finanční situaci, napiště nám.

Petr Kovář

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí