Dolar a ropa … Bitva mezi inflací a deflací pokračuje

štítky Investice Měnová politika čtení na 6 minut

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Během minulého týdne došlo k zajímavému vývoji, který stojí za bližší pohled. Nejdůležitější událostí bylo impozantní zotavení amerického dolaru. Jde tu o obrat trendu, nebo je to pouze vybírání zisků, které se po svém ukončení vrátí opět do původního směru? Ropa pokračovala v pádu zvýšenou rychlostí, což by mohlo znamenat, že další deflační události číhají nedaleko za obzorem. Působí zde stále mnoho protichůdných událostí, nicméně když správně vyhodnotíme vývoj v grafech na dolaru a na ropě, může nám to pomoci v odhadu krátkodobého vývoje

Máme zde pěknou řádku dolarových grafů, které strojí za zhlédnutí. Nejprve si ukážeme graf s devíti bodovou diamantovou formací, která byla v září porušena a poté došlo k několikerému neúspěšnému testování, předtím, než došlo k dalšímu poklesu. USD v minulém týdnu vytvořil silný protitrendový růst, a v současné době se obchoduje opět v oblasti minulého testování, poblíž ohniska diamantové formace. Je to kritická oblast, kde se vzájemné působení podpory a resistence jak světelný paprsek zaměřuje na oblast ohniska. Pokud se povede dolaru dostat nad ohnisko, bude to jedna nula pro býky a budeme moci očekávat růst.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Následující graf ukazuje, že USD měl svůj vrchol v bodě 9 diamantové formace a ve stejném čase mělo zlato svůj bod obratu. Od té doby zlato získalo 250 dolarů a dolarový index ztrácel. Je vidět, že inverzní vztah mezi dolarem a zlatem stále funguje. Růst dolaru uvedl vývoj na zlatě do obrany.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Další graf je dlouhodobější pohled na diamantovou formaci a ukazuje také, že se poslední vývoj dá považovat za testování dlouhodobé podpory a resistence. Červené kroužky ukazují, kde se protíná 50 denní klouzavý průměr s 200 denním a toto křížení je obvykle považováno za nákupní/prodejní signál. Momentálně se dolar stále ještě nachází v prodejní fázi.

foto: graf – akcieatrhy.cz

V dalším grafu se zaměříme na rozvírající se trojúhelník, z kterého poté vznikla diamantová formace. Vidíme, že spodní trendová čára je stále aktivní a na této čáře se dolar odrážel. Tento odraz označený bodem 10 ukončil pokles od bodu 9. Pokud chceme považovat odraz od bodu 10 za ukončený, měl by USD pokračovat vzhůru až k horní trendové čáře, kde by mohla nastat opět nějaká konsolidační formace. Rozvírající trojúhelník vždy indikuje, že volatilita roste a každý reverzní pohyb je větší a větší, takže se situace pomalu vymyká kontrole. V současné době dolar testuje hnědou zónu resistence a podpory, a její proražení je nutnou podmínkou pro další pohyb vzhůru.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Následující graf je věnován spekulantům na růst dolaru. Pokud se podaří býkům prorazit oblast resistence, která je zatím v grafu vyznačena jako falešný průraz a pokud se jim podaří vytvořit cenovou akci nad touto oblastí, znamenalo by to další pozitivní signál pro růst dolaru.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Důvodem proč je minulý graf tak důležitý je poloha podpory a resistence a důsledky dalšího vývoje, pokud tato oblast odolá. Následující graf ukazuje celou situaci ze širší perspektivy. Slabší trendová čára je stejná, jako v horním grafu. Pokud má platit scénář dalšího posilován dolaru, je nezbytné, aby tato podpora vydržela. Posilující dolar by měl naopak prorazit silnou několikaletou resistanci vyjádřenou horní klesající trendovou čarou. Při průchodu touto resistancí se dá předpokládat několik pokusů s následným testováním.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Následující dlouhodobý měsíční graf ukazuje, že dolar prorazil dvouletý rostoucí trend vyjádřený černou čárkovanou čarou. Tento rostoucí trend byl ukončen a je možné, že zde začíná nový klesající trend začínající v bodě 5. Jde o falešný průraz, testování, nebo tu jde o něco většího?

foto: graf – akcieatrhy.cz

Když se podíváme na týdenní graf, tak můžeme identifikovat medvědí rostoucí lichoběžník, který byl proražen směrem dolů. Jeho testování by se mělo odehrát někde na úrovni 82.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Poslední graf ukazuje dolar z velmi dlouhodobého pohledu. Vidíme zde možné formování velmi velké formace hlava a ramena. Sice nepředpokládáme, že by taková formace v budoucnu vznikla, ale představuje to nejhorší možný scénář, pokud by se inflace přenesla do své nezvládnuté podoby. To by však také znamenalo, že ceny zlata by vylétly někam až na měsíc. Zatím můžeme považovat proražení trendové čáry za falešný průraz a další růst do oblasti podpory a resistence jako testování. Nacházíme se v kritické oblasti v kritickém čase.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Dolarové grafy ukazují, že míč je nyní na straně býků. Býci by měli vstoupit na scénu, prorazit resistanci a hnát dolar směrem vzhůru.

Nyní se můžeme podívat na nejdůležitější komoditu na světě a tou je samozřejmě ropa. Předpokládáme, že jste prodali ropu, když se vydala dolů od podpory a resistence po vytvoření svého letního lokálního maxima. Pěkně je to vidět na následujícím čarovém grafu.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Nyní se podíváme na stejný, ale čarový graf. Vidíme, že ropa vytvořila červený medvědí klesající rovnoběžník, který dovedl cenu ropy někam do oblasti 92,71. Pokud chceme, někde v tomto místě by šlo vybrat částečné zisky.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Než se posuneme dále, můžeme si ukázat falešný průraz, který lze připsat Syrské krizi. Vypadalo to vážně a cenová akce prorazila horní 2,5 roku dlouhou klesající modrou trendovou čáru ve vyznačeném trojúhelníku. Každý kdo to viděl, považoval to za průraz s dalším růstem, ale pohled ze širší perspektivy naznačoval, že se jedná o falešný průraz.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Na spodním týdenním grafu si vyznačíme vodorovné trendové čáry a oblasti podpory a resistence. Tím vynikne výrazný rovnoběžný kanál a celá situace pak vypadá mnohem jasněji. Vodorovné čáry v mnoha příkladech poskytují mnohem jasnější obraz, než spojnice vrcholů a propadů. Ropa se nyní nachází v oblasti možného obratu, který začíná bodem 5. Celá cenová akce může vyústit trend obracející formací, pokud se povede ropě prorazit zvýrazněné rovnoběžné zóny odporu a resistence.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Následující graf ukazuje, jak vypadá situace na ropě z dlouhodobého pohledu. Jestliže se z probíhající cenové akce stane pěti bodová obracející formace, a dojde k průrazu směrem dolů, můžeme předpokládat, že deflační scénář začíná vstupovat do života.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Ještě jeden dlouhodobý pohled na ropu může být zajímavý, protože stávající slabost na ropě může vyústit do scénáře, extrémně veliké formace hlava a ramena. Tento scénář bude tím pravděpodobnější, čím víc se bude cena blížit trendové čáře úrovně krku. Vidíme, že tato čára byla v minulých pěti letech testována nesčetněkrát. Dá se konstatovat, že tato čára představuje bitevní linii mezi inflačními a deflačními tlaky. Pokud tato trendová čára vydrží, měli zastánci inflačního vývoje pravdu. Pokud nevydrží, může se stát, že deflační tlaky vytrysknou a ceny se začnou řítit dolů jako do černé díry.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Graf benzínu ukazuje přibližování ceny spodní úrovni rovnoběžného kanálu.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Svoji pozornost nyní zaměříme na CRB index komodit. Poté, co se cena pohybovala od července 2012 stranou, můžeme vidět známky počínajícího oslabování. Cenová akce se snaží vytvořit nové nižší minimum.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Následuje komoditní index GNX.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Zemědělský index JJA.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Následující kukuřičný graf si můžeme vyložit, jako bitvu mezi inflací a deflací.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Bitva mezi inflací a deflací je v plném proudu a neustále pokračuje, i když by se mohlo zdát, že růst v sektoru drahých kovů ji utlumil. Pokud se nemá deflace ujmout vlády, potřebujeme, aby do hry vstoupili býci a vynesli dolar nad úroveň jeho současné resistence. Zatím to vypadá, že se na všech grafech projevují nákupy, což indikuje aktivitu inflačního tábora. Těžko říct, jak dlouho to potrvá, než se míč dostane na správnou polovinu hřiště, ale cestou zákonitě musíme dojít do bodu, kde se rozhodne. Jak si povede sektor drahých kovů je stále nejasné a současný pohyb stranou umožňuje výkyv nahoru, ale i směrem dolů. Pokud nastane deflace, propadnou se drahé kovy dolů, ale poté nastane obrat, a stejně jako v roce 2008 drahé kovy zamíří jako první vzhůru, dlouho předtím, než dojde k obratu u všeho ostatního. Jak se bude situace dále vyvíjet, nám jako první oznámí dolar, takže jeho vývoj musíme pečlivě sledovat.

Zdroj: Rambus Chartology

Akcie a trhy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí