Investování v České republice

štítek Investice přečtete do minuty

foto: Dům financí

Češi mají stále více důvěry v investování do podílových fondů. Lidé dnes raději svěří své peníze těmto fondům místo toho, aby je nechávali ležet na běžných účtech s nulovým zhodnocením a vysokými poplatky za vedení účtů.

Rostoucí zájem

investování je více než zřejmý. V loňském roce činil majetek podílových fondů rekordních 271,3 miliardy korun, což je o víc než 17 % v porovnání s rokem 2005. Pro srovnání, v roce 2004 činila tato částka pouze 175 miliard korun.

Nejvíc oblíbené

jsou fondy investující do akcií. Akcie jsou sice rizikové, avšak na rozdíl od dluhopisových či peněžních fondů, u kterých jsou výnosy velmi nízké, nabízí zajímavé zhodnocení, vlastně nejvyšší na současném finančním trhu. Loni sice hodnoty akcií prudce poklesly, koncem roku se však situace obrátila a u akcii dnes sledujeme rekordní vzestup. Tahle zkušenost potvrzuje pravidlo, že investování do akcií je záležitost dlouhodobá.

Obrovský boom

vedle akciových fondů zažívají též fondy zajištěné. Ty garantují po pěti letech vrácení vložených peněz v plné výši, a protože český investor je spíše opatrný, dává často přednost těmto fondům. Domácí banky si tento trend uvědomují, a proto začaly ve velkém nabízet právě zajištěné fondy. Novinkou na českém finančním trhu jsou realitní fondy, které se specializují na nákup nemovitostí. Tyto fondy najdeme například u České spořitelny či u ČSOB.

Roční vzestupykurzů fondů Spready – aneb i malí „páni“ na trhu získávají On-line investování

Inna Sarkisyan

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí