Bezpečná platba kartou na internetu

štítek Nakupování čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

S narůstající oblibou provádění obchodů prostřednictvím internetu se zvyšuje i počet těch, kteří by si přáli svoje nákupy uskutečňovat za pomoci bankovní karty. Mezi zatím u nás nejčastěji používané způsoby při platbě internetového zboží patří klasický platební převod z účtu, dobírka či platba při osobním převzetí na výdejním místě. Konkrétně samotná dobírka představuje až sedmdesát procent všech provedených plateb. Platba kartou se zatím drží v pozadí a to hlavně z toho důvodu, že se lidé stále bojí a nechtějí zadávat nezbytné informace jako jsou číslo platební karty, datum ukončení její platnosti, a také poslední trojčíslí předtištěné na podpisovém proužku karty. Navíc platí, že pokud si člověk na určitý způsob platby zvykne a víceméně mu vyhovuje, nevyhledává cíleně novinky, které by mu mohly život ještě usnadnit. Jednoduše se spokojí s tím, co má.

Vývoj elektronických obchodů si však žádá změny. To platí zvláště pro platby uskutečňované do zahraničí. Tamější firmy tento způsob placení často přímo vyžadují. Většina druhů platebních karet, jako jsou Maestro, Visa, Visa Electron, Master Card a nově i CCS Kontakt, je již určena pro internetové transakce a tuto službu tedy umožňují. Dále některé banky vydávají takzvané virtuální karty, které jsou určeny výhradně k nákupu na Internetu.

Proč se tedy odhodlat a začít běžně využívat i tento platební prostředek? Především vám bude umožněn pohodlný nákup s okamžitou rezervací vybraného zboží a jeho rychlejší dodání. V okamžiku objednávky nebo přebírání zboží u sebe nemusíte mít hotovost, což bývá často problém hlavně u zásilkových služeb, kdy vám dopravce zásilky nečekaně zazvoní u dveří a vy rychle sháníte peníze, kde se dá.

Co se týče již zmiňované obavy ze zneužití informací, lze konstatovat, že zadávané údaje jsou v bezpečí, jelikož jsou přenášeny přímo příslušné bance a to prostřednictvím zabezpečeného protokolu HTTPS, který zadané informace šifruje. Nikdo ze zaměstnanců obchodníka, u kterého nakupujete, nemá k údajům o vaší platební kartě přístup. Zpracovatelská banka obchodníkovi pouze sdělí výsledek autorizace a provedení platby. Tímto je odstraněna možnost zneužití platební karty a volného přenosu nechráněných dat na veřejné počítačové síti. Abyste i vy věděli, že platba proběhla v pořádku, může být i vám emailem zasláno potvrzení o výsledku transakce.

Pokud si chcete být opravdu jisti, že nedojde k žádnému zneužití vašich dat, řiďte se všeobecně známými bezpečnostními pravidly. Především si před platbou ověřte, že se opravdu nacházíte na internetových stránkách toho obchodníka, u kterého chcete platbu provést. Mezi nejčastější podvody v této oblasti patří bohužel takzvaný phishing, který spočívá v tom, že i když se vám může zdát, že se nacházíte na daných stránkách, je jejich adresa odlišná od té, kterou byste očekávali. Vzhledově jsou však tyto stránky shodné a téměř nerozeznatelné.

Další možností, jak se chránit, je provádět platby prostřednictvím velkých zprostředkovatelů, kteří své služby ostatním obchodníkům za poplatek nabízejí. Tím se vámi zadané údaje dostanou úplně mimo dispozici obchodníka. Pokud i tak budete mít podezření, že došlo ke zneužití vaší karty, měli byste v takovém případě zdarma na klientském centru tuto skutečnost nahlásit a kartu zablokovat pro internetové transakce.

Hana Hutlová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí