Co je elektronická zdravotní knížka?

štítky Pojištění Studium čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

O elektronické zdravotní knížce jste již určitě slyšeli. Jedná se sice o poměrně nově nabízenou službu, které však dnes využívá více než milion obyvatel České republiky. Od září tohoto roku je navíc možné si tuto službu zřídit na všech pobočkách České pošty nabízejících službu Czech POINT, což čítá více než osm set padesát míst na celém území naší republiky. Tato spolupráce České pošty se společností IZIS, která elektronickou zdravotní knížku poskytuje, má vést ke zvýšení informovanosti a také dostupnosti služby.

Elektronická zdravotní knížka je určena především pro klienty Všeobecné zdravotní pojišťovny a je jim poskytována zdarma. Nicméně po určitou dobu (až do skončení promoakce) mají i klienti ostatních pojišťoven šanci zřídit si zdravotní knížku zdarma. Proč je vhodné si elektronickou zdravotní knížku pořídit a jaké výhody svým klientům přinese?

Tato služba především přispěje ke zvýšené informovanosti o zdravotním stavu pacientů. Určitě jste už také zažili situaci, kdy si vás doktoři posílali „od jednoho k druhému“ a vy jste jim pak jen jako laik zpětně tlumočili výsledky předchozích vyšetření. Takový způsob komunikace je nejen zdlouhavý, ale navíc i neefektivní, jelikož často dochází k podání nepřesných informací, což je pochopitelné. Málokdo z nás je schopen se orientovat v odborných lékařských termínech. Pokud si jako pacient zřídíte elektronickou zdravotní knížku, bude vaše lékařská dokumentace vedena v elektronické podobě, což výrazně zefektivní komunikaci mezi lékaři a umožní jim tak rychleji a rovněž přesněji rozhodovat. Navíc dojde k úspoře času a finančních prostředků, které by jinak bylo nutné vynaložit na dříve zbytečně se opakující vyšetření. Tím, že lékař bude znát, jaké léky vám předepisují jeho kolegové, lze předcházet i zbytečnému zatěžování pacienta možnou nevhodnou kombinací léků.

Pro to, abyste získali registraci k této službě, je potřeba se přihlásit do tzv. systému IZIP. Musíte být fyzickou osobou a předložit požadované dokumenty. K přihlášení je potřeba doložit platný doklad totožnosti a platný průkaz pojištěnce. Občané jiných zemí potřebují k registraci platný cestovní pas a taktéž platný průkaz pojištěnce. Za děti přihlášku vyplňují a podepisují jejich zákonní zástupci, tedy nejčastěji rodiče. Celá registrace do systému je poskytována zdarma. Zneužití údajů je zabezpečeno, přístupová hesla znáte pouze vy jako pojištěnec.

Poté, co se stanete klienty registrovanými v systému IZIS, získáte přístup k výpisu o vykázané zdravotní péči, který vám zajistí informace o provedených lékařských výkonech a vyšetřeních a také o lécích, všech poplatcích a doplatcích. Cena jednoho takového výpisu je 59 korun.

Je potřeba si uvědomit, že zatím zdaleka ne všichni lékaři jsou do tohoto systému zapojeni, jelikož je program teprve ve svých počátcích. V současné době je to přibližně tři sta lékáren, přes padesát nemocnic a více než devět tisíc zdravotníků. Registrace do systému je věcí dobrovolnou, a to nejen na straně pacienta, ale i na straně lékaře. I přesto se společnost IZIP stále snaží zajistit spolupráci s co nejvíce lékaři.

Hana Hutlová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí