Hry o peníze v TV končí

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Lákat televizní diváky, posluchače rádií nebo třeba konzumenty sušenek na peněžní výhry už nebude tak jednoduché jako nyní.

Věcný záměr nového loterijního zákona, který koncem měsíce projedná vláda, totiž zakazuje vyplácet výhercům soutěží peníze. Píšou to Hospodářské noviny.

„Provozování výherních soutěží o jiné než věcné ceny bude zakázáno,“ cituje deník z věcného záměru návrhu zákona.

V praxi by to znamenalo nejen konec hledání peněz schovaných v balení brambůrek, ale ohroženo by bylo také vyplácení milionových či stotisícových výher v televizních a rozhlasových soutěžích, kde stačí poslat sms či odpovědět na otázku.

„Televize často supluje loterijní soutěže. Hry typu Haló, tady Impulsovi či Chcete být milionářem jsou normální loterie, tak ať mají na hazard licenci a platí pro ně stejné podmínky jako pro sázkové společnosti,“ řekl HN náměstek ministra financí Tomáš Zídek.

Firmy či média, které by si chtěly soutěže ponechat, by musely zažádat o udělení licence pro provozování loterií a sázek. Zda by ji dostaly, přitom není podle HN zdaleka jisté. Návrh zákona totiž zároveň počítá se zavedením omezeného počtu hazardních licencí: jejich počet se má postupně spíš snižovat. Lákat na finanční výhry se navíc firmám prodraží. Stejně jako sázkové společnosti by musely odvádět určité procento ze svého obratu na dobročinné účely a státu, píšou.

Televizím se proto chystané změny nelíbí. „Jsme toho názoru, že případná regulace či zpřísnění regulace činností, u kterých se nejedná o hazard v pravém slova smyslu, nejsou potřebné. Televizní soutěže probíhají transparentně v souladu s herními řády a se zákonem,“ citují HN mluvčí Primy Janu Kocovou.

Podle informací HN lobbovala za změny v návrhu zákona hlavně Sazka, které vadilo, že kvůli nejrůznějším soutěžím o peníze přichází o sázkaře. „Výherní soutěže fungují na podobném principu jako loterie, o vítězi rozhoduje náhoda. Na rozdíl od loterií jsou však tito provozovatelé zvýhodněni. Nevztahuje se na ně kontrola ani regulace a neodvádí poplatky,“ řekl dnešním Hospodářským novinám mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí