Cena elektřiny pro příští rok by prý mohla klesnout o 9,3%

štítek Stalo se přečtete do minuty

Cena elektřiny na příští rok by podle jednoho z obchodníků společnosti ČEZ mohla do konce června klesnout o 9,3 procenta na 45 eur (1260 korun) za megawatthodinu. S odvoláním na agenturu Bloomberg to včera uvedl ekonomický server Patria. Podle mluvčí ČEZ Evy Novákové ale jde jen o jeden z možných scénářů.

„Jedná se pouze o odpověď jednoho z našich traderů na dotaz, co by se mohlo stát, kdyby došlo k pokračování současného vývoje na trzích s povolenkami, ropou či černým uhlím,“ řekla Nováková ČTK s tím, že do vývoje ceny elektřiny zasáhne i další průběh současné ekonomické krize v celé Evropě, respektive její vliv na poptávku po elektřině.

ČEZ nakupuje elektřinu na energetických burzách. Ceny elektřiny padají od poloviny loňského roku, kdy byly na historických maximech kolem 90 eur (2500 korun) za MWh. Aktuálně ceny na pražské energetické burze kolísají kolem hranice 50 eur (1400 korun).

Podle obchodníka společnost ČEZ plánuje také rozvoj podnikání v obchodování se zemním plynem, rozvoj obchodů v Británii a vstup na trhy Nizozemska nebo Německa.

ČEZ je podle tržní kapitalizace i podle počtu zákazníků osmou největší energetickou společností v Evropě. Zhruba dvoutřetinovým vlastníkem ČEZ je stát.

Zdroj: ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí