Summit EU ke krizi se uskuteční 1. března

štítek Stalo se přečtete do minuty

Mimořádný neformální summit Evropské unie, který svolalo české předsednictví kvůli dopadům finanční krize na evropskou ekonomiku, se uskuteční 1. března v Bruselu. Novinářům to dnes po setkání s šéfem Evropské komise Josém Barrosem řekl český premiér Mirek Topolánek. Češi by na schůzce chtěli od unie slyšet jasné odmítnutí protekcionismu.

Češi by na summitu chtěli od unie slyšet jasné odmítnutí protekcionismu. O něm se v bloku v poslední době poměrně vášnivě debatuje v souvislosti s tím, jak se objevují různé podpůrné národní balíčky na pomoc ekonomikám či jednotlivým sektorům sužovaným dopady finanční krize.

Významně k tomu přispěly plány Francie na pomoc tamním automobilkám a prohlášení francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Ten minulý vybídl mimo jiné k přestěhování továren francouzských automobilek ze zahraničí zpět do Francie, proti čemuž se ohradili jak čeští, tak i někteří další evropští představitelé. Sarkozy později od tohoto nápadu upustil.

EK, která v bloku dohlíží na dodržování volné hospodářské soutěže, zase v úterý v reakci na plánovanou mnohamiliardovou finanční injekci do francouzského automobilového průmyslu uvedla, že plán vyvolává řadu otázek. Brusel proto Paříž požádal o objasnění podrobností plánu. Francie ale tvrdí, že balíček není v rozporu s unijním právem a nejde prý o protekcionářství.

Barroso také po setkání s Topolánkem oznámil, že české předsednictví svolá v květnu mimořádné zasedání členských zemí, které by se mělo věnovat hlavně dopadům hospodářské krize na zaměstnanost.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí