Topolánek: ČR svolá summit EU ke krizi

štítek Stalo se čtení na 3 minuty

Česko jako předsednická země Evropské unie svolá neformální summit šéfů států a vlád unie k hospodářské krizi, řekl po jednání vlády novinářům premiér Mirek Topolánek.

Setkání se podle něj uskuteční v Bruselu ještě před koncem února. Termín konání akce, která bude prvním summitem evropské sedmadvacítky pod taktovkou českého předsednictví, oznámí premiér ve středu po setkání s šéfem Evropské komise Josém Barrosem.

Právě s ním dnes ráno Topolánek telefonicky hovořil. Kromě myšlenky na svolání neformálního setkání unijních lídrů spolu jednali také o již dříve naplánované středeční schůzce v Bruselu. Na ní by se měli oba státníci věnovat zejména tomu, jak uvést v život plán obnovy evropské ekonomiky, na které se začínají tvrdě projevovat dopady finanční krize.

V minulých dnech se objevily spekulace, že by Francie chtěla svolat kvůli finanční krizi summit eurozóny, tedy těch unijních zemí, v nichž se platí eurem. Mezi nimi ale není Česko, současný „šéf“ EU. Paříž tyto úmysly oficiálně nepotvrdila, objevily se ale v provládním francouzském tisku. Myšlenka se však nesetkala s porozuměním třeba v Německu.

Jeho kancléřka Angela Merkelová nicméně o víkendu v Mnichově spolu s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym řekla, že jejich země představí společnou iniciativu, která by měla Evropě pomoci lépe se vyrovnat s podobnými hospodářskými problémy, které sužují kontinent v současné době. „Obrátíme se na české předsednictví se společnou iniciativou Německa a Francie ohledně možností, jak lze v této obtížné době podpořit stabilitu Evropy,“ řekla Merkelová.

Jestliže Elysejský palác se brání dotazům médií na podrobnosti dopisu, jeho pracovníci nechali uniknout několik informací listům Le Parisien a Le Monde. Deníky dnes uvedly, že v dokumentu Merkelová a Sarkozy vyzvali české předsednictví ke svolání mimořádného summitu s cílem koordinovat ekonomické kroky zemí sedmadvacítky a navrhnout společné kroky k oživení hospodářství. Jedním z opatření by mělo být to, že se k podpoře automobilového průmyslu přiměje Evropská investiční banka.

Podle Le Parisien EU pod českým předsednictvím „začala opět pochrupovat“. Sarkozy, kterému se tak líbilo během francouzského předsednictví být evropským číslem jedna, by chtěl navázat na svou roli, která mu vynášela dobré body v průzkumech veřejného mínění. Situace na domácí scéně mu totiž popularitu zase hodně snižuje.

Týdeník L'Express na své internetové stránce dodává, že nejnovější francouzsko-německá iniciativa „nemůže být českými představiteli brána jinak než jako další projev opovržení vůči nim“.

Topolánek dnes poznamenal, že k myšlence svolání mimořádného summitu jej vedly protekcionářské kroky a vyjádření některých evropských politiků z poslední doby, včetně Sarkozyho výroků. Český premiér ale zároveň zdůraznil, že nejde jen o podobné výroky. „Situace je vážná, zhoršuje se ne v týdnech, ale ve dnech,“ upozornil.

Sarkozyho si Topolánek podle svých slov váží, ale jeho vyjádření nepokládá za šťastné. „Právě podobný typ prohlášení povede zcela nepochybně k eskalaci podobných akcí a v konečném důsledku k prodloužení krizového stavu, který dopadá na ekonomiky celé EU,“ poznamenal. Evropská ekonomika je podle Topolánka provázaná. Výrobci se navíc rozhodují sami, kde budou vyrábět.

„Pokud by toto měla být budoucnost EU, pro všechny menší země to není dobrá zpráva,“ řekl o protekcionis­tických tendencích velkých zemí Topolánek. Zopakoval, že Sarkozy svým postupem dal v podstatě za pravdu kritikům lisabonské smlouvy reformující EU, kteří varují, že po přijetí smlouvy budou v Evropě dominovat velké země. Francouzský deník Le Monde dnes na své webové stránce uvedl, že Sarkozy od svého záměru upustil.

„Půjde o přípravné setkání,“ řekl o neformální schůzce mluvčí EK Johannes Laitenberger. Umožnit by mělo výměnu názorů a informací o tom, jak v bloku spojit úsilí pro vymanění se z hospodářské krize. Půjde i o přípravu na formální setkání šéfů států a vlád EU, které se koná koncem března v Bruselu, i na jednání skupiny hlavních průmyslových a rozvojových zemí G20, jež se uskuteční počátkem dubna v Londýně.

Podobné neformální setkání, jaké svolávají Češi, se kvůli krizi konalo i na podzim za předchozího francouzského předsednictví. Na následném formálním summitu pak EU potvrdila, že krizí postižené ekonomice pomůže 200 miliardami eur. Právě o tom, jak je tato podpora převáděna do praxe, budou Topolánek se zástupci komise jednat.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí