Historie peněz

štítek Cestování čtení na 2 minuty

foto: Dům financí

Říká se, že láska k penězům je kořenem všeho zla. Lakomci milují své peníze a zloděj zase peníze těch druhých. O penězích koluje mnoho podivných pověr a předsudků. Již ve starověku se používalo mincí při zaříkávání zlých duchů, také staří Řekové dávali svým zesnulým pod jazyk minci, aby mohli zaplatit bájnému převozníkovi Cháronovi za překonání řeky Styx do říše mrtvých. Mincí se také používalo jako prostředku pro léčbu moru,stejně tak pro ochranu v bitvách a také pro příslib věčné lásky.

Peníze jsou centrem obchodu, ať už probíhá ve vesnických krámcích nebo na mezinárodním trhu. Jejich význam je celkem jasný, umožňují prodávajícímu a kupujícímu dohodnout se a vzdát se toho, co mají, aby získali to, co chtějí. Vysledovat původ peněz není lehké. Přechod od výměnného obchodu typu já dám tři ovce a ty mně krávu, byl určitě nejasný. Ale jasné je to, že si lidé uvědomili, že některé věci mají větší cenu než jiné, a přitom jsou jaksi kompaktnější, ať už to byly kameny, peří či mušle a později drahé kovy.

Revoluce přišla s ražbou prvních mincí. Nejstarší známé mince byly zhotoveny ve starověkém Lýdském království v 7. stol. př. n. l. v oblasti dnešního Turecka. Obyvatelé Lýdie používali pro ražbu svých mincí slitinu zvanou Elektrum (směs zlata a stříbra) a razili na ně obrazce potvrzující jejich hmotnost a tedy i nominální hodnotu. Tvar mincí přitom nehrál vůbec žádnou roli, klasický kruhový tvar jak ho známe dnes nebyl ani zdaleka takovým standardem jak se nám jeví dnes. Tato nová metoda organizace byla velkou vymožeností a brzy se rozšířila v různých formách do celého světa. Na jihu Ruska se požívalo měděných mincí, v Číně to byly bronzové nástroje a mušle, v Thajsku stříbrné kruhy a v Japonsku zlaté a stříbrné tyče.

Další zlom nastal při vzniku papírových platidel. V 10. stol se v Číně razily těžké kovové mince, které měly pouze nízkou hodnotu. Lidé si proto začali ukládat mince u obchodníků a v praxi používali ručně psané stvrzenky, které jim obchodníci vystavovali místo nich. Počátkem 11. stol. stát převzal stvrzenky od obchodníků a vytiskl vlastní, které mohly být používány úředně jako peníze. Aby se celý systém zjednodušil, dostaly stvrzenky pevné hodnoty. A to už byl k penězům jak je známe dnes jenom krůček.

S penězi přijde každý z nás do styku každý den, ale jak se o svoje peníze postarat, aby neztráceli svou hodnotu? Myslím si, že pokud člověk chce, aby jeho peníze pracovaly pro něj a ne proti němu, není hanbou se obrátit na profesionály v oblasti finančního plánování.

Martin Zavadil

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí