K projektu Světluška

čtení na 2 minuty

foto: Dům financí

Na dvou místech se v letošním roce uskutečnily kurzy pro rodiny s dětmi s kombinovaným postižením. První se konalo v Holenském dvoře u Jindřichova Hradce a druhé v Bystřici pod Hostýnem. Rodiny s dětmi se zde učí žít s postižením svých dětí a především se učí, jak se o takto postižené děti starat a co děti potřebují. V rámci těchto kurzů jsou i hodiny canis terapie, které se u dětí setkávají s velkou odezvou.

“Máme velmi dobrý pocit z toho, když vidíme konkrétní výsledky naší spolupráce na projektu Světluška,” říká ředitel PR a komunikace skupiny AXA Marek Zeman.

Světluška pomáhá postiženým dětem, aby mohly vyrůstat v bezpečí domova. Náruč a láska rodičů je pro zdravý vývoj dítěte to nejdůležitější. U dětí s postižením to platí dvojnásob.

Narodí-li se těžce zrakově nebo i kombinovaně postižené dítě, je to pro rodiče těžká životní zkouška. Jsou postaveni před novou situaci, na kterou nejsou připraveni, nevědí, co je čeká a co mají dělat. Chybí jim informace, podpora i tolik potřebná pomoc.

Pro tyto situace jsou připraveni i odborně vyškoleni poradci rané péče, kteří rodiče učí a vedou jak svému novorozenému děťátku pomoci. Mezi nejdůležitější činnosti regionálních Středisek pro ranou péči jsou osobní návštěvy rodin, stimulace zrakového vnímání, půjčování stimulačních pomůcek a hraček pro děti, organizování pobytů pro celé rodiny, kde si rodiče mohou předávat své zkušenosti a poznatky. Proto, aby mohla být tato pomoc poskytována všude tam, kde je jí potřeba, musí být střediska rané péče dostupná co největšímu počtu rodin. Můžete je najít např. v Praze, Plzni, Českých Budějovicích, Brně, Liberci, Olomouci a Ostravě.

Jednou ročně se navíc konají speciální setkání rodin, v rámci kterých si mohou rodiče vyměňovat vlastní zkušenosti. Světluška s pomocí finanční skupiny AXA pomáhá i tady. Z výtěžku 4. ročníku sbírky byla střediskům rané péče poskytnuta celková částka 1 949 500 Kč.

Tiskové oddělení Dům financí

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí