Mafie – historie

štítek Cestování čtení na 3 minuty

foto: Dům financí

Každý ji zná, každý se jí bojí. Má mnoho podob a setkat se s ní můžeme téměř všude. Ano, hovořím o obávané organizaci, která by se dala sjednotit pod názvem mafie. V tomto článku o mafii bych se chtěla zaměřit především na její historii a působení v ní.

Slovo mafie se poprvé objevuje v 18.století v Itálii. Odkud přesně pochází pojmenování této zločinecké organizace, to nikdo přesně neví. Je spoustu dohadů, mezi nimi je názor, že vychází z italského slova mafia, které v italském dialektu znamenalo chudoba, bída, nouze. Nebo může být také z arabského slova mahjas, což znamená agresivní, chvástavý, vychloubavý. Její počátky neměly nic společného s tím, jak mafie vypadá dnes. Dříve působila jako novodobý Robin Hood – chránila slabé a bezmocné, kteří byli utiskováni bohatými a mocnými a stát jim nikterak nepomáhal. Do mafie se hlásili především mladí stateční muži, kteří chtěli hájit jak bezbranné, tak vlastní čest i za cenu, že museli někoho zabít.

Původ mafie hledejme především v jižní Itálii a na Sicílii. Zde působily dvě organizace, o nichž bych se ráda stručně zmínila – Camorra a Mafia.

Camorra vznikla na začátku 19. století v utiskované Itálii. Působila především jako ochrana vězňů před tyranií dozorců. Každý vězeň se však musel stát členem organizace. Později začala bojovat proti státní moci a na začátku 20. století působila jako stínová vláda. Postupem času rozvíjela své působení a nabírala spoustu nových členů (ti museli procházet různými zkouškami – např. úkladná vražda…).

V současné době je Camorra organizovaná v klanech, které se mohou i dále dělit na menší frakce, a má kolem 6000 členů. Její oblast působení je Neapol, Salerno, Avellino, Caserta a Benevento.

Mafia vznikla také na počátku 19. století, ale začala se rozvíjet především po Garibaldiho povstání. V tu dobu začíná být pod tímto názvem vedena i v úředních spisech. Kdo uslyšel slovo Mafia, hned si ho spojoval se zločinem. Mafie vládla tvrdou rukou, dokázala lidem nastolit zákony, které jim státní zřízení dát nemohlo nebo nechtělo. Vždy se hodně politicky angažovala.

Hlavní působení Mafie je Palermo a přilehlé oblasti. Státní policie odhaduje, že Mafie má kolem 5000 členů. Třetí významnou zločineckou organizací, která se významně podílela na chodu světových dějin je americká Cosa nostra a různé jiné mafiánské organizace a gangy v Americe. O nich by se dal napsat samostatný článek, proto se na ně zaměříme později. Jen bych řekla, že tato organizace se vyvinula ze dvou předchozích – z Camorry a Mafie. Mafie a ostatní podobné organizace mnohokrát zasáhly do světových dějin – například se významně podílely na chodu 2. světové války. Velmi známý případ, který je také připisován mafii, je vražda J. F. Kennedyho. Jedním z jeho vrahů byl údajně Jack Ruby, který byl nejspíš členem mafie (a mafie měla mnoho důvodů, proč Kennedyho odstranit).

Zde jsme si stručně přiblížili vývoj mafie v historii. Úmysl jejího založení byl dobrý, ovšem když v průběhu času její moc sílila a mafie získávala mnoho majetku, nešlo zůstat jen u původní myšlenky. Začala ovládat řízení státu, měla i silné postavení v politice.

Příště si přiblížíme zajímavosti z historie mafie – jaké nástroje používá, jaké nejznámější zločiny má mafie na svědomí a hlavně jak hospodařila s financemi…

Monika Matějková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí