MMR: Zájem o dotace zvyšuje i neúspěšné projekty

štítek Stalo se přečtete do minuty

Hodnota dosud schválených projektů žádajících o dotace z evropských fondů činí 58 miliard korun.

To je o 12,5 miliardy více než na konci září. Úměrně s větším zájmem o evropské peníze roste počet projektů, které dotace nezískají, vyplývá z nejnovějších údajů, které ČTK poskytlo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).

Počet podaných žádostí se podle MMR jen za září zvedl o více než 24 procent na 2165. Na každý projekt se tak prý peníze určitě nedostanou, podíl projektů vyřazených během schvalování je podle MMR velmi vysoký. „Je to způsobeno převisem poptávky o finanční podporu,“ uvedl mluvčí ministerstva Jan Štoll. Doposud podané žádosti o podporu k 6. říjnu převyšovaly množství peněz určených pro kalendářní rok 2007, za který se peníze zpětně čerpají, více než trojnásobně.

„Rostoucí počet žádostí je dán samozřejmě obecně rostoucím povědomím o problematice strukturálních fondů, ale také například větším počtem poradenských firem na trhu,“ řekl ČTK odborník na evropské fondy Petr Pažout z poradenské společnosti Optimus Consult & Invest.

Převis poptávky po čerpání dotací panuje podle MMR jednoznačně v regionálních operačních programech. Vůbec největší počet zájemců o dotace je v programu Jihozápad, který je určený pro Jihočeský a Plzeňský kraj. Množství podaných žádostí o dotace tam převyšuje objem peněz určený na rok 2007 téměř desetkrát.

„Nové programovací období přináší možnosti pro financování projektů, které jsou velmi potřebné, ale bez externí finanční injekce by je nebylo možné realizovat. Jde především o projekty zaměřené na revitalizace center, občanskou vybavenost nebo vodohospodářskou infrastrukturu především v malých obcích,“ vysvětlil silnější zájem o dotace v regionech Pažout.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí