Modrá? Ne, oranžová!

štítek Politika čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Poslední dny po krajských a senátních volbách byly zcela jistě pro mnoho lidí překvapivé. Jednak by se dalo říci, že stejně jako se chovaly trhy, tak se chovala i politická situace. Zcela nepředvídatelně. Nejdříve přišla na řadu mediálně probíraná aféra okolo poslance Moravy, zaviněná panem poslancem Tlustým. Jistou a silnější pozici ve volbách podle mnoha politologů ČSSD ztratila aférou okolo křestu knihy Jiřího Paroubka Česko, Evropa a svět očima sociálního demokrata.

Ještě pár dní před volbami proto mnoho lidí nebylo schopno odhadnout, jaké volební výsledky budou, ale hned po uzavření volebních místností v sobotu 18. října bylo jasno. Voliči se nezměnili. Strategický krok pana Paroubka přenést na krajské volby otázky řešící se na úrovni parlamentu se ukázal jako velmi vhodný. Voliči okamžitě zapomněli na jednotlivé aféry, a také na to, jak pan Rath žádal poplatky u lékařů a pak v zápětí o poplatcích neřekl ani slovo pozitivního. Stejně tak na otázky radaru etc.

Fakt, že se snížila nezaměstnanost a nyní je o 3% nižší než průměr EU, zlepšilo se hospodaření nemocnic a dalších institucí voliče nezastavil od toho, aby vládě Mirka Topolánka řekli: „Ne.“ Jak by mohlo někoho napadnout, vládní kroky se hlavně odvíjejí podle toho, jaké volební období právě je. O to zajímavější je, že toto pravidlo už bylo uznáno i akademickými kruhy, které přímo vytvořily křivku přijímání různých reforem a opatření. Krajské volby se tak postupně stávají více zásadními, což znamená, že jde hlavně o vzkaz veřejného mínění vládě. Z tohoto úhlu pohledu není vůbec zvláštní, že prim hraje opozice, a o to zarážející je, že to někoho pořád překvapuje. Pravdou ovšem je, že tradiční účast ve volbách napomáhá hlavně voličům levicových stran, protože ti chodí k volbám zodpovědněji.

Povolební situace je ovšem ještě patovější než byla situace před volbami. Opozice začíná sestavovat krajské vlády s pomocí KSČM, což před volbami kategoricky odmítala a snažení vlády zřejmě zase přijde vniveč. Proč? Už teď je jisté, že se kraje budou snažit o zrušení poplatků u lékaře, protože se jedná o bod společný nejen levici, ale také KDU-ČSL. Dalším bodem na programu bude převod krajských nemocnic z akciových společností zpátky do státního sektrou a snaha o pozastavení privatizace nemocnic na dobu neurčitou.

Co z toho nakonec vyvodí jednotlivé politické strany? ČSSD si užívá a sestavuje krajské koalice, ODS řeší problematiku volby nového předsedy, popřípadě kandidaturu jednotlivých členů ODS, Nejvyšší správní soud prověřuje KSČM ohledně její protiústavnosti, a KDU-ČSL kritizuje zdravotnickou reformu ministra zdravotnictví Julínka jako nezvládnutou. Blízké budoucnosti se tak týká hlavně jednání ohledně amerického radaru, řešení státního rozpočtu a řešení dopadů krize na českou ekonomiku, hlavně automobilový průmysl.

Lukáš Hrdlička

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí