Další změny občanských průkazů

čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Blíží se konec roku 2008 a s ním i termíny, které nás zavazují ke splnění určitých povinností. Jednou z takových povinností je opět i výměna občanských průkazů, tentokrát těch bez strojově čitelných údajů, které nám byly vydávány do 31. prosince 2003. Tato povinnost výměny se týká všech osob, které takový občanský průkaz vlastní. Výjimku tvoří pouze občané, kteří se narodili před 1. lednem 1936.

I když do konce roku stále zbývá relativně dost času, termín pro podání žádosti o výměnu je stanoven na 30. listopad 2008. Samotný občanský průkaz vám pak bude vydán do třiceti dnů po podání žádosti. Pokud se chcete vyhnout frontám na úřadech, zažádejte si o výměnu občanského průkazu již nyní. Samotná výměna nepodléhá žádným správním poplatkům a tudíž je poskytována zdarma. K vyplněné žádosti postačí přiložit jednu průkazovou fotografii a zajít dokument odevzdat na obecní úřad s rozšířenou působností podle místa trvalého pobytu, kde také odevzdáte svůj dosavadní občanský průkaz.. Jako formulář je potřeba vyplnit originální tiskopis, který je k dostání na všech určených úřadech.

Na internetu je sice k dispozici vzor k vyplnění, formulář však nelze vytisknout a přinést již vyplněný, musíte ho vyplnit ručně. Na většině úřadů nabízejí i možnost využití služeb fotografa, který přesně ví, jaké podmínky musí splňovat požadovaná fotografie. Klasicky zde platí, že se jedná o fotografii o rozměrech 35×45mm. Fotografie však podléhá dalším pravidlům, někdy zdá se až přehnaným. Musí zobrazovat aktuální podobu občana, až na výjimky bez brýlí a pokrývky hlavy. Zobrazená osoba na ní musí mít neutrální výraz bez úsměvu a se zavřenými ústy, oči nesmí být vůbec překryty vlasy, atd. K tomu, aby si o včasnou výměnu zažádalo co nejvíce lidí, může posloužit hrozba pokuty až do výše 10 000 Kč za nesplnění povinnosti. Kromě toho byste později mohli narazit na další nepříjemnosti. Se starým občanským průkazem by nebylo možné vyzvednut si doporučené zásilky na poště, přihlásit se do knihovny, odjet z České republiky do zemí Evropské unie, pokud nevlastníte pas s dostatečnou platností atd.

Tato změna však není jediná, která vás v souvislosti s občanskými průkazy v blízké budoucnosti čeká. Ve vztahu s celkovou elektronizací veřejné správy se hovoří o zavedení elektronického občanského průkazu, který bude nutno zavést jako jednotný a univerzální nástroj pro elektronickou komunikaci. Takzvaný e-OP bude vydáván ve formě identifikační karty. Po zavedení by se měl tento e-OP v rámci zemí Evropské unie rovněž využívat jako cestovní doklad. Nové občanské průkazy budou vydávány ve dvou variantách a měly by platit 10 let. Nově budou mít pravděpodobně možnost zažádat si o svůj občanský průkaz nepovinně i osoby mladší 15 let. Nejbližší termín pro vydávání těchto průkazů je stanoven na začátek roku 2010, ale vzhledem k technické náročnosti je možné, že dojde k posunu tohoto termínu. Dobrou zprávou nakonec je ta, že dosavadní typy občanských průkazů zůstanou platné do doby, kterou mají vyznačenou jako dobu platnosti.

Hana Hutlová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí