Jihlavský Bosch Diesel propustí dalších 300 lidí

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Jihlavský Bosch Diesel ve středu oznámil propuštění dalších 300 pracovníků, ze závodu odejdou do konce roku. Na konci léta už dostalo výpověď 125 zaměstnanců, kteří odejdou v listopadu.

Celkem tak ve výrobě čerpadel skončí 425 lidí z více než 6000. Největší podnik na Vysočině tím reaguje na pokles zakázek z automobilového průmyslu. Firma kvůli tomu navíc na několik dní zastaví výrobu a sníží počet směn, sdělila ve středu ČTK její mluvčí Kateřina Šimonová.

S poklesem zakázek se podnik potýká od června, nyní plánuje další snížení výroby dieselových dílů. „Také pro první čtvrtletí 2009 si výrobci automobilů objednali výrazně méně automobilových komponentů z Jihlavy, než bylo původně plánováno,“ uvedla mluvčí. Na začátku roku v jihlavském závodě pracovalo kolem 6200 lidí, na konci letošního prosince jich bude asi 5600. Šimonová dodala, že Jihlava přesto zůstává důležitým výrobním závodem mezinárodního koncernu Bosch.

Kvůli poklesu zakázek se v závodě na několik dní zastaví výroba. Od ledna příštího roku se v týdnu přejde ze sedmidenního na šestidenní provoz, směny budou kratší. Na 300 lidí, kteří nyní dostali výpovědi, odejde kvůli nedostatku práce ze závodu ihned; firma jim kromě odstupného zaplatí i mzdu za dva měsíce výpovědní lhůty.

Na Jihlavsku si na konci září hledalo práci zhruba 3000 lidí, míra nezaměstnanosti činila 4,8 procenta. Zaměstnavatelé v té době nabízeli 1200 volných pracovních míst. Mluvčí jihlavského úřadu práce Jarmila Klejzarová ČTK řekla, že dopad propouštění ve firmě Bosch na trh práce by neměl být moc velký, pokud nebudou mít potíže i jiné firmy. Podotkla, že do závodu Bosch se sjíždějí lidé z celého kraje; šance propouštěných na novou práci bude záviset i na tom, z jakého jsou regionu a na jejich kvalifikaci.

Jihlavský Bosch Diesel, s.r.o., vyrábí komponenty pro vstřikovací systémy do dieselových motorů. Jeho roční tržby za výrobky a služby loni činily téměř 23 miliard korun. Závod patří do koncernu Bosch, funguje od roku 1993. Investice do jeho výstavby a modernizace dosud činily zhruba 700 milionů eur (asi 16,8 miliardy Kč). Skupina Bosch je celosvětově činná ve výrobě automobilové a průmyslové techniky, spotřebního zboží a technického zařízení budov. Zaměstnává 270 000 lidí.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí