Reuters: Island požádal o pomoc Mezinárodní měnový fond

štítky Měnová politika Stalo se přečtete do minuty

Island dnes oficiálně požádal Mezinárodní měnový fond (MMF) o pomoc s řešením finanční krize. Uvedla to dnes agentura Reuters, která se odvolává na anonymní zdroj z MMF. Představitelé Islandu navíc budou v úterý jednat v Moskvě o podmínkách, za nichž by Rusko Islandu mohlo poskytnout půjčku.

Zdroj řekl, že se o víkendu sešla výkonná rada fondu, aby se požadavkem zabývala. Zatím ale nebyla stanovena žádná konkrétní částka, kterou by Island mohl od fondu získat. Mluvčí vlády v Reykjavíku řekla, že oficiální žádost nemůže potvrdit.

Přestože na Islandu žije sotva 300.000 lidí, stal se tento ostrov v severní části Atlantiku symbolem prudkého globálního růstu úvěrové aktivity. Loni v létě ale nastal obrat a situace na úvěrových trzích se po problémech na hypotečním trhu v USA začala rychle zhoršovat.

Minulý týden byl Island nucen převzít kontrolu nad třemi největšími bankami, zastavit obchodování na burze a vzdát se pokusů o obranu kurzu islandské koruny. Ta prudce ztrácela na hodnotě navzdory tomu, že centrální banka se ji snažila podpořit vysokými úrokovými sazbami.

Island za posledních deset let vybudoval prosperující finanční sektor, který pomohl zvýšit životní úroveň tamních obyvatel. Nyní ale zahraniční investoři ztratili o Island zájem a na krizi nejvíce doplácejí právě obyčejní lidé.

Dnes se mělo začít znovu obchodovat na burze v Reykjavíku, provozovatel burzy ale sdělil, že obchodovat se začne až v úterý. Islandská koruna se v současné době prakticky neobchoduje a podle dealerů je dost těžké stanovit její kurz.

Zdroj: ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí