Tlustý navrhne garance za bankovní vklady do 4 milionů korun

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Poslanec ODS Vlastimil Tlustý navrhne ve sněmovně zvýšení garancí za bankovní vklady na čtyři miliony korun.

Tlustý to řekl v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Vláda Mirka Topolánka (ODS) chce kvůli krizi na světových finančních trzích zvýšit garance za bankovní vklady z nynějších 25.000 eur (630.000 korun) na 50.000 eur (1,25 milionu korun), opoziční ČSSD navrhuje neomezené záruky.

„Chci navrhnout, aby v ČR byly pojištěny vklady do čtyř milionů korun, což odpovídá 250.000 dolarů, které jsou přijaty ve Spojených státech amerických,“ uvedl Tlustý. Podotkl, že v 90. letech byla v Česku při vyplácení klientů zkrachovalých bank většinou stanovena právě hranice čtyř milionů korun. „V ČR je založena tradice faktického pojištění čtyř milionů korun a pokud se blíží jakákoliv nejistota, tak považuji za seriózní právě takovou částku uvést v zákonu. Navíc je to částka, která je někde přibližně uprostřed mezi vládním návrhem a návrhem opozice, tedy mezi 50.000 eur a neomezeným zaručením vkladu,“ řekl.

Vláda by měla příští týden schválit návrh ministra financí Miroslava Kalouska na zvýšení záruk za bankovní vklady na 50.000 eur (nyní zhruba 1,25 milionu Kč) a do plné výše těchto vkladů. Návrh by měl odstraňovat takzvanou spoluúčast. V současnosti vláda garantuje 90 procent výše vkladu, maximálně však do 25.000 eur. Nově by měla tato spoluúčast odpadnout a vláda by měla garantovat plnou výši vkladu do 50.000 eur.

Čeští vládní i bankovní představitelé ujišťují, že banky v tuzemsku jsou ve velmi dobré finanční kondici a celé odvětví je stabilní a bez problémů. Ministr financí i proto opakovaně odmítá státní záruky za všechny bankovní vklady, což již schválily i sousední země Německo, Rakousko a Slovensko.

Podle šéfa ČSSD Jiřího Paroubka jsou naopak státní garance za vklady českých soukromých střadatelů do výše 50.000 eur zcela nedostatečné. ČSSD požaduje, aby otázka státní garance za vklady soukromých osob byla zařazena jako absolutní priorita na nejbližší schůzi sněmovny a byla projednávána ve zkráceném řízení. ČSSD bude prosazovat vyslovení stoprocentní státní záruky za vklady českých občanů, aby nehrozil odliv vkladů z českých bank do zahraničí, kde mají být záruky vyšší.

Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma dnes upozornil, že zvýšené garance byly zatím schváleny pouze v Irsku, v ostatních zemích je teprve čeká legislativní proces, jehož výsledek je zatím nejistý. Návrh opoziční ČSSD na stoprocentní záruky dnes kritizoval prezident Václav Klaus. „Když slyším náměty na stoprocentní krytí vkladů od pánů Paroubka a Bursíka, jímá mě hrůza. To je přesně návod, jak lidi zpanikařit. Moc prosím, pánové, nedělejte to,“ řekl Klaus České televizi po jednání s polským prezidentem Lechem Kaczyńským. Podle Klause jde o psychologickou otázku. „Když všichni lidé zpanikaří a začnou odevšud vybírat peníze, dopadne to špatně,“ uvedl Klaus a dodal, že apeluje na všechny nezodpovědné politiky, aby něco takového nedělali.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí