Pošta dostala pokuty za opožděné doručování

štítek Stalo se přečtete do minuty

Česká pošta musí Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ) zaplatit dvě pokuty v celkové výši 1,4 milionu korun.

Pokuty se týkají opožděného doručování zásilek v roce 2007 a chybného doručování doporučených zásilek. ČTK to v pondělí zjistila na internetových stránkách ČTÚ. Pošta se chce v obou případech obrátit na soud.

První pokutu jeden milion korun pošta dostala za zpoždění velkého množství obyčejných zásilek v souvislosti s kolapsem při rozjezdu nového přepravního uzlu v Brně v květnu a červnu loňského roku.

Podle mluvčího pošty Iva Mravinace je norma pro podíl zásilek doručených do druhého dne 90 procent a pošta limit nesplnila o necelých 2,5 procentního bodu. „Vzhledem k minimální odchylce od stanovené normy považujeme sankci za nepřiměřenou,“ uvedl s tím, že se jednalo o dočasný výpadek kvality a v prvních dvou čtvrtletích letošního roku již pošta doručovala na 90,3 respektive 91,3 procenta.

Druhou pokutu ve výši 400.000 Kč uložil úřad za nesprávnou praxi při doručování do tak zvaných dodávacích schrán. Česká pošta do nich dodávala doporučené zásilky, aniž by si nechala podepsat příjemcem, že zásilku převzal. „Právě existence jednoznačného dokladu o tom, že doporučená zásilka byla řádně dodána příjemci, je hlavním důvodem, pro který odesílatelé tuto službu používají,“ uvedl ve zprávě ČTÚ.

Dodávací schrány pošta podle Mravinace používá v místech, kde je adresát obtížně dostupný. Ve schráně má být dokument, ve kterém adresát potvrzuje, že zásilku převzal. Od schrány má navíc klíč pouze rodina adresáta. „Problém by nastal pouze v případě, kdyby dal doručovatel do schrány zásilku určenou do vlastních rukou. Tento případ ale nenastal, proto s rozhodnutím ČTÚ nesouhlasíme,“ dodal mluvčí.

Česká pošta provozuje 3387 pošt a ročně doručí přes 900 milionů zásilek. Státní podnik by se měl v příštím roce přeměnit na státem vlastněnou akciovou společnost.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí