Pražská burza propadla na čtyřleté minimum

štítek Stalo se přečtete do minuty

Akcie na pražské burze dnes kvůli propadům vyspělých zahraničních akciových trhů postihl nevídaný výprodej. Hlavní index trhu PX kolem 11:30 oslabil o 12,41 procenta na takřka čtyřleté minimum 915 bodů. S celkem čtyřmi akciemi, emisemi AAA Auto, CME, Erste Bank a Vienna Insurance Group (VIG), bylo pozastaveno obchodování, vyplynulo z burzovních výsledků.

Naposledy burza pozastavila obchodování na čtvrt hodiny s akciemi CME. Důvodem byl více než 20procentní cenový propad. Podle finančních serverů akcie CME oslabovaly dokonce o více než čtvrtinu na 547 korun.

K nejprodávanějším také patřily akcie bankovní skupiny Erste, do které patří Česká spořitelna. Akcie Erste postupně spadly až o 26 procent na 510 korun po zprávě, že Erste drží aktiva ve výši 300 milionů eur v rizikových islandských bankách. S akciemi Erste, stejně jako s akciemi pojišťovny VIG, pražská burza pozastavila obchodování kolem 10:40. Učinila tak kvůli přerušenému obchodování na vídeňské burze, která je domovským trhem akcií Erste a VIG. Vídeňská burza by měla obchody obnovit v poledne.

Pozastavení obchodování postihlo i akcie autobazaru AAA Auto, které výrazně ztrácely a před polednem byly slabší o 20,6 procenta na devět korun. Důvodem k opatření ale podle mluvčího burzy byl paradoxně vzestup akcií AAA Auto o více než pětinu. „Vím, že to zní divně, ale trh je tak rozkolísaný, že došlo k náhlému růstu akcií AAA o více než 20 procent,“ řekl mluvčí pražské burzy ČTK.

Na akciových trzích v Evropě i jinde ve světě dnes pokračuje masivní výprodej a v některých případech jsou propady kurzů nejvyšší od krachu na burzách v roce 1987. Hlavní index pražské burzy PX brzy po zahájení odepisoval takřka 14 procent.

Zdroj: ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí