Bankovní rada ČNB o sazbách rozhodovat nebude

štítek Stalo se přečtete do minuty

Bankovní rada České národní banky se dnes nebude zabývat nastavením úrokových sazeb. Oznámila to mluvčí banky Pavlína Bolfová. Někteří ekonomové přitom očekávali, že by dnes mohla centrální banka sazby mimořádně snížit, a to až o půl procentního bodu.

„Členové bankovní rady posoudili aktuální situaci na finančním trhu a rozhodli, že tato nevyžaduje, aby se bankovní rada dnes zabývala měnověpolitickými otázkami,“ uvedla Bolfová.

Centrální banky Spojených států, eurozóny, Británie a dalších zemí včetně Číny ve středu na podporu ekonomik ohrožovaných finanční krizí přikročily k bezprecedentnímu společnému snížení základních úrokových sazeb. Základní sazby u většiny jednotlivých zemí se snižují o půl procentního bodu.

Hlavní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních půjček, je v ČR na 3,50 procenta. Úrokové sazby změnila bankovní rada naposledy na počátku srpna, a to o čtvrt procentního bodu dolů. Pro toto rozhodnutí hlasovalo šest členů bankovní rady, viceguvernér Mojmír Hampl se tehdy jednání bankovní rady nezúčastnil. Na konci září centrální bankéři nechali sazby beze změny.

Analytici nicméně stále očekávají, že centrální banka sníží úrokové sazby na svém naplánovaném měnověpolitickém jednání 6. listopadu.

Zdroj: ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí