EU zvažuje záruku pro vklady do 100.000 eur

štítek Stalo se přečtete do minuty

Evropská unie zvažuje záruku za vklady drobných střadatelů až do výše 100.000 eur (zhruba 2,8 milionu korun).

Bylo by to pětkrát více, než činí nynější minimální garance. Novinářům to v úterý před setkáním evropských ministrů financí v Lucemburku řekl irský ministr financí Brian Lenihan.

„Cokoliv, co můžeme udělat pro posílení důvěry střadatelů, je velmi důležité,“ uvedl Lenihan.

Česká republika v současnosti garantuje vklady do 25.000 eur (zhruba 620.000 korun.) Ministerstvo financí v pondělí uvedlo, že v současné době o zvýšení limitu pojištění bankovních vkladů neuvažuje. Ministr financí Miroslav Kalousek nicméně Hospodářským novinám řekl, že na dnešním setkání sice chce prosazovat vyšší záruky, ale jen takové, na něž se skládají samy banky, bez účasti státu.

„Když se dohodneme na rozumném kompromisu, je možné přijmout na půdě unie i zvýšení povinného limitu pojištění třeba na dvojnásobek současného. Je to cena za kompromis, na který bych byl ochotný přistoupit,“ řekl Kalousek. Podle diplomatických zdrojů ČTK je možné, že rozhodnutí o případném zvýšení garance vkladů na dnešním jednání evropských ministrů financí padne.

V Evropské unii se o zvýšení záruky v posledních dnech tváří v tvář sílící krizi na finančních trzích mluví stále více. Minulý týden je připustil například eurokomisař pro vnitřní trh Charlie McCreevy.

Některé evropské země navíc kvůli potížím bankovních ústavů a v obavách z reakcí střadatelů oznámily, že bude garantovat 100 procent vkladů drobných střadatelů. Jde například o Irsko, Německo či Rakousko.

Podle Kalouska je ale tento postup chybný. „Evropské vlády, které politické garance všech vkladů dávají, se chovají velmi nezodpovědně. Motivují tak lidi k přesunu vkladů z jedné země do druhé,“ uvedl v pondělí.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí