Šéf Světové banky chce změny G7

štítek Stalo se přečtete do minuty

Skupina nejvyspělejších ekonomik světa G7 již není efektivní a funkční a měla by být nahrazena orgánem, který bude zahrnovat velké rozvojové ekonomiky jako Čínu, Indii a Brazílii. Řekl to včera prezident Světové banky Robert Zoellick.

V projevu předneseném před víkendovou schůzkou finančních činitelů G7 a zasedáním světových finančních institucí Zoellick řekl, že nynější globální finanční krize je pro světové činitele „budíčkem“. Ukazuje totiž na nutnost koordinovaného mezinárodního postupu v rámci větší skupiny zemí G7 nefunguje. „Potřebujeme lepší skupinu pro novou dobu,“ řekl Zoellick.

Nová skupina, který by řídila reakce vlád na vývoj finančních trhů, by měla podle Zoellicka zahrnovat ministry financí Číny, Indie, Brazílie, Jihoafrické republiky, Saúdské Arábie a Ruska. Nynější G7 se skládá z USA, Japonska, Německa, Francie, Británie, Itálie a Kanady. Nová skupina by seskupovala zástupce více než 70 procent světové ekonomiky, 56 procent světové populace a 62 procent energetické produkce.

Skupina, jak ji Zoellick navrhuje, by se podle něj měla scházet pravidelně, podobně jako nyní G7. Ta se mimo jiné schází vždy těsně před pololetními zasedáními Světové banky a Mezinárodního měnového fondu, z nichž nadcházející se uskuteční příští víkend.

Obě mezinárodní instituce by skupině pomáhaly identifikovat nové problémy a navrhovat řešení. Nový globální systém bude respektovat státní suverenitu, avšak bude vyžadovat „pocit sdílené zodpovědnosti“, uvedl šéf banky.

Zdroj: ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí