ČNB více dohlédne na podílové fondy

štítek Stalo se přečtete do minuty

Česká národní banka (ČNB) podle pátečního vydání Mladé fronty Dnes (MfD) více dohlédne na podílové fondy. Ty totiž musí zveřejňovat detailní strukturu svých investic jen minimálně; to chce centrální banka změnit.

„Plánujeme změnu informační povinnosti z pololetní na měsíční frekvenci,“ uvedl mluvčí ČNB Pavel Zúbek. Šéfové fondů by tak museli odkrývat karty šestkrát častěji než dnes.

Podle deníku budou mít fondy větší informační povinnost zatím jen vůči centrální bance. Běžní investoři se tak stále nebudou moci snadno dozvědět, zda fond nemá investováno například v rizikovějších aktivech, než uvádí ve svém investičním profilu.

Najít detailnější přehled investic jednotlivých fondů vyžaduje téměř detektivní práci na internetu a informace jsou obvykle uvedeny jen ve výročních zprávách za předchozí rok, píše MfD.

To připouští také šéf Asociace pro kapitálový trh Josef Beneš. „Povinnost informovat o titulech, do kterých investují, fondy prakticky nemají,“ řekl s tím, že vítá jejich co největší transparentnost. „Důležité je obnovit důvěru lidí ve fondy, která je teď dost zasažena,“ dodal.

Hlavně v dobách finanční krize se totiž v majetku některých fondů mohou objevit nepříjemné položky. Sami správci některých fondů připouštějí, že v určitých případech při investování přestřelili.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí