Lidé za školní pomůcky utrácejí stále více

štítek Stalo se přečtete do minuty

Rodiče školáků a studenti podle obchodníků investují stále více peněz do učebnic a dalších pomůcek.

Nejvíce zákazníků míří do obchodů na jejich nákup tento týden a první týden v září. Další nápor očekávají prodejci v říjnu po zahájení výuky na vysokých školách.

Žák základní školy stojí na počátku roku rodiče kolem 1000 korun. Studenti středních škol chodí do obchodů s dlouhými seznamy titulů, za nákup na počátku školního roku utratí okolo 2000 korun. Nejčastěji se ptají na učebnice češtiny a fyziky. Vysokoškoláci do studijních materiálů investují podle obchodníků i 5000 korun.

„Tržby za školní potřeby se každý rok zvyšují v řádu desítek procent,“ tvrdí ředitel komunikace prodejen Albert a Hypernova Libor Kytýr. Podle něj rodiče školáků v poslední době obvykle nakoupí jen základní vybavení a pak se do obchodů vracejí se seznamem, který dostanou děti ve škole.

Zájem je prý hlavně o školní aktovky a batohy. Stejně dobře jdou na odbyt také penály, zejména pouzdra, která už obsahují veškeré vybavení. Zástupkyně ředitele pražské Základní školy Na Líši Dana Porschová však řekla, že rodičům investici do dražších penálů nedoporučují, protože dítě stejně celou výbavu nevyužije, základ prý navíc dostane ve škole.

Podle Jiřího Bílka ze sítě knihkupectví Neoluxor roste nákup učebnic. Zatímco v roce 2006 jich lidé v tomto knihkupectví koupili přes 500.000, minulý rok jich už bylo skoro 900.000. Rodiče žáků základních škol nakupují zejména pracovní sešity.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí