REWE musí pro získání Plusu prodat čtyři ze svých 500 prodejen

štítek Stalo se přečtete do minuty

Skupina REWE musí kvůli převzetí konkurenčních prodejen Plus prodat čtyři z 500 svých obchodů. Je to podmínka, kterou určil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), aby zamezil přílišnému posílení firmy na českém trhu. Sdělil to mluvčí úřadu Kristián Chalupa.

REWE má nyní v Česku 181 prodejen BILLA a 171 prodejen Penny Market. K tomu přikoupila 150 prodejen značky Plus.

Díky Plusu, který loni vykázal tržby 11,6 miliardy korun, se nyní REWE stane druhou nejsilnější firmou na českém trhu. S tržbami přes 43 miliard korun předběhne Ahold i Tesco, které o Plus také bojovalo. Větší už je jen německý Schwarz, který má ve svém portfoliu Kaufland a Lidl. Právě s německou skupinou by mohlo REWE bojovat o prvenství na trhu.

„ÚOHS proto provedl rozsáhlou analýzu lokálních trhů. Z výsledků šetření vyplynul závěr, že by posuzované spojení vedlo k vysoké koncentraci na lokálních maloobchodních trzích na území čtyř okresů,“ uvedl Chalupa s tím, že právě v těchto okresech by mohla REWE ovládnout trh. O které oblasti jde, ale odmítl sdělit.

REWE koupilo diskonty Plus počátkem roku za 255 milionů eur, v přepočtu více než šest miliard korun. Nákup nebyl pro REWE prvním posílením na českém trhu. Firma loni koupila i odcházející Delvitu a nyní tyto prodejny začleňuje do sítě BILLA. V případě Discount-Plus zaplatí REWE pouze za know-how. Nynější vlastník Plusu, společnost Tengelmann, si nechává budovy a REWE bude platit za jejich nájem.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí